Džuma-namazima počelo sjećanje na genocid

Iako Organizacioni odbor (OO) za obilježavanje 23. godišnjice nad Bošnjacima Srebrenice u Zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda (ZUN) u julu 1995. godine još nije usvojio program ovogodišnjeg obilježavanja, prije petnaestak dana u Memorijalnom centru Potočari počela je realizacija programskih sadržaja.

Na prijedlog muftije tuzlanskog Vahida ef. Fazlovića prije tri godine i odluke Rijaseta Islamske zajednice BiH da se tokom obilježavanja srebreničkog genocida džuma-namazi klanjaju i u musali Memorijalnog centra, ta praksa nastavljena je i ove godine.

Protekle četiri džume i prigodne hutbe predvodili su glavni srebrenički imam Damir ef. Peštalić, potočarski imam Faruk ef. Hasanović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Bratunac Elvir ef. Hodžić, a jučerašnju predvodio je glavni zvornički imam Haris ef. Mustajbašić.

Do kraja avgusta, kada se završava obilježavanje 23. godišnjice srebreničkog genocida, džume će predvoditi podrinjski imami, muftije i alimi iz BiH, koji će sa sobom dovoditi jedan autobus džematlija iz svojih mjesta.