Edhem Nogić obilježio dio historije Sanskog Mosta

.

Jedan od ljudi koji je svojim poslom, ali i cjelokupnim društvenim angažmanom obilježio dio historije našeg grada, zasigurno je Edhem Nogić.

Punih pedeset godina aktivno se bavio meteorologijom i bio je prvi sanski meteorolog. Kada je u Sanskom Mostu osnovana meteorološka stanica, Nogić je došao u ovaj grad.

Svoj posao je godinama s velikom ljubavlju i predanošću obavljao i bio je prava enciklopedija, ne samo za vremenske prilike i neprilike, nego i druge događaje. Edhem Nogić je rođen u Bosanskom Šamcu.

Kao dječak je sanjao da bude učitelj,a slučajno je upisao Srednju meteorološku školu u Beogradu. Došao je 1953. godine kao mlad meteorolog na službovanje u Sanski Most i tu ostao zasnovavši porodicu postao “pravi Sanjanin”. Sanski Most je u kotlini, oko njega su planine i u sansku dolinu ne dolazi puno vjetra. Zato nije nikakvo čudo što je Sanski Most ljeti najtopliji a zimi najhladniji grad u Bosni i Hercegovini.

Sanska dolina spada među najvlažnije, čak 15 posto iznad prosjeka, što povećava broj astmatičara.”govorio bi Edhem Nogić je bio ekolog i zaljubljenik u prirodu i jedan od osnivača prvog ekološkog društva u Sanskom Mostu.

Nije propuštao priliku da novinare podsjeti na neke klimatske ekstreme ili datume koji su vezani za određene meteorološke aspekte. Za kraj u znak sjećanja na prvog sanskog meteorologa, podsjetimo se još jednom na statističke podatke koje je zabilježio.

Najviša zabilježena temperatura u Sanskom Mostu bila je 5. jula 1950. godine i iznosila je 41,5 stepeni. Najniža je zabilježena 17. februara 1956. i iznosila je minus 30,3, a Sanski Most bio je okovan ledom. Najviši vodostaj rijeke Sane registriran je 25. oktobra 1955., i to 530 centimetara, a kretanje po čaršiji bilo je moguće samo u čamcima.

Najniži vodostaj Sane iznosio je 104 centimetra. Najjači vjetar bio je 4. jula 1965. i puhao je 150 kilometara na sat.

Na žalost ili na sreću, Edhem Nogić nije doživio katastrofalne poplave koje su pogodile Sanski Most 16. maja 2014. godine i pričinile ogromne materijalne štete, kao i druge meteorološke ekstreme koji su, uslijed globalnih klimatskih promjena prisutni poslednjih godina, pa tako više nije čudno da vodostaj Sane mjesecima bude ispod 100 centimetara, što je ranije bilo nepojmljivo