Edin Durmo udario u stijenu litice i pao s deset metara visine

Na Kliniku za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u subotu 21. jula 2018. godine hospitaliziran je Edin Durmo, sa teškom povredom kičme. On je u KCUS dovežen nakon što je pao paraglajderom na Romaniji.

Prema riječima šefa Klinike prof. dr. Đemila Omerovića, pacijent je operisan i oporavak se odvija očekivanim tokom.

“Pacijent je dovežen sa teškom povredom kičme. Na Klinici je odmah organiziran prijem i operativni zahvat od strane naše dežurne medicinske ekipe na čelu sa prim. dr. Dariom Ivaniševićem i anesteziologom Aidom Smajić. Konstatovana je povreda sa prijelomom prvog, drugog i četvrtog pršljena slabinskog dijela kičme. Pacijent se dobro oporavlja, danas je prebačen sa Odjela intenzivne njege na Treći odjel Klinike“, rekao je prof. dr. Omerović.

Pacijent Durmo je zadovoljan medicinskom uslugom koja mu je pružena na Klinici za ortopediju i traumatologiju.

“Na KCUS sam stigao u subotu u večernjim satima. Dugo godina sam sportista, a paraglajderom letim već tri godine. Pao sam sa nekih desetak metara visine, a predhodno sam udario od stijenu litice. Momci koji su bili sa mnom su me izvukli. Dok su me izvlačili bio sam u nesvijesti. Htjeli smo me voziti u bolnicu Kasindol, ali ja sam insistirao da me voze u KCUS. Dovezli su me u KCUS i odmah sam operisan. Sada se oporavljam i dobro se osjećam. Operacija je trajala šest sati“, kaže Durmo.

Ističe da veliku zahvalnost duguje medicinskom timu i prim. dr. Ivaniševiću. Medicinskom uslugom i uslovima boravka na KCUS zadovoljna je i Emina Durmo, supruga pacijenata.

“Imali smo puno povjerenje u tim koji je radio mog supruga. Svi su vrlo profesionalni i korektni. Suprug je nakon operacije ležao na intenzivnoj njezi, sada je na Odjelu. Na ovoj Klinici sve funkcioniše odlično“, kazala je gđa. Durmo.

Kako kaže prim. dr. Ivanišević, na Klinici za ortopediju i traumatologiju svakodnevno se rade kompleksni operativni zahvati.

“Na Klinici se rade sve vrste operacija kičmenog stuba. Dominantno radimo traumatske povrede, tumore, degenerativne promjene i infektivne bolesti kičme. Kod pacijenta Durme osim povrede kičme počeo se razvijati neurološki deficit, koji se manifestovao u slabosti i nemogućnosti pokretanja donjih ekstremiteta. Postoperativno došlo je do kompletnog neurološkog oporavka. Pacijent bi danas trebalo da ustane i hoda. Nakon oporavka pacijenta će biti uključeni doktori i ostalo osoblje sa Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju“, poručio je prim. dr. Ivanišević, stoji u saopštenju iz KCUS-a.