Edin Kraković, veterinar i direktor JP “Veterinarska stanica” Cazin govori o utjecaju samoizolacije na kućne ljubimce

Cazin
CAZIN

Izolacija na koju smo primorani ne pada teško samo nama, već i našim kućnim ljubimcima, koji su, vjerovatno, navikli izlaziti u duge šetnje, a jednako kao što mi učestalo peremo ruke, potrebno je voditi računa i o njihovoj higijeni. Međutim, postoji dosta načina, kako u vrijeme pandemije korona virusa možete zaštititi svoje ljubimce i učiniti im ugodan boravak u zatvorenom.


Zbog novonastale situacije i pridržavanja naloženih mjera, koje obuhvataju smanjenje kontakta i kretanja, obavezuju sve vlasnike kućnih ljubimaca na još veću odgovornost. Stručnjaci podsjećaju da je odavno poznato da kućni ljubimci blagotvorno djeluju na zdravlje ljudi, te im smanjuju stres i anksioznost. Sada, kada mnogi rade od kuće, ili su u samoizolaciji, imaju priliku da iskoriste vrijeme i provedu ga u opuštanju sa svojim kućnim ljubimcima. Vlasnici kućnih ljubimaca imaju mnogo pitanja vezanih za izvanredno stanje zbog pandemije. Najčešće je ono koje se odnosi na pitanje: ” Da li druge životinje mogu oboljeti ili prenijeti virus COVID-19?”

“Prenos korona virusa COVID-19 je isključivo sa čovjeka na čovjeka. Nema dokaza da životinje mogu širiti ili prenositi virus na čovjeka ili obrnuto”, istaknuo je Edin Kraković, veterinar i direktor JP “Veterinarska stanica” Cazin.

Iako pse treba i dalje izvoditi u šetnju, treba poštivati određene mjere opreza jer psi na svojim šapama mogu iz vanjske sredine donijeti virus, isto kao što ga čovjek može donijeti u kuću na obući i predmetima koje upotrebljava. Zato bi, prema riječima našeg sagovornika, poslije svake šetnje s kućnim ljubimcem, trebalo pojačati higijenu, kako kod vlasnika tako i kod samog ljubimca. Stručnjaci preporučuju šetnju kada nema pojačanih gužvi, uz preporuku da se zaobilaze drugi ljudi, kao i da šetnje budu kraće.

“Svaki pas je navikao na svoju dnevnu rutinu. Vlasnici najbolje poznaju svog psa, stoga znaju koliko mu je potrebno vremena da izvrši svoje fiziološke potrebe. Prilikom izlaska u šetnju sa ljubimcem nijedan vlasnik ne bi trebao puno da se zadržava na ulici. Obaveza svakog vlasnika jeste da nosi zaštitnu opremu, dakle masku i rukavice, i da pas bude uz njih. Ne bi trebalo da dozvole drugim ljudima i životinjama da prilaze njihovom kućnom ljubimcu”, kaže veterinar Kraković. „U trenutnoj situaciji važno je ograničiti kontakt kućnih ljubimaca sa drugim ljudima i životinjama i pridržavati se smjernica za socijalno distanciranje“, dodaje.

Kao što je slučaj kod ljudi, kojima su osnovne životne aktivnosti ograničene zbog virusa, tako i ljubimci u karanteni mogu iskusiti stres i depresiju. Međutim, dodaje veterinar Kraković, postoji mnogo načina koje vlasnici ljubimaca mogu primjeniti da sačuvaju mentalno zdravlje svojih ljubimaca.

“Kao što ljudima izolacija nije najdraža, tako nije ni kućnim ljubimcima. Vlasnici ljubimaca mogu da primjete da izolacija ne utječe povoljno na životinje. Mogu primjetiti osjećaj tjeskobe i depresije kod njih. Stoga je preporuka da vlasnici sa svojim ljubimcima provode više vremena uz posebnu pažnju, maženje i igranje jer će na taj način kod ljubimaca pokrenuti hormon sreće.”

Na vlasnike kućnih ljubimaca se apelira, ukoliko dođe do ozljede, da se, bez odgađanja, jave u veterinarsku stanicu.

“Ukoliko dođe do ozljede vašeg ljubimca u izolaciji, preporuka je da se javite u Veterinarsku stanicu Cazin i mi ćemo doći na vašu kućnu adresu. Međutim, ukoliko se pomoć ne može dati na licu mjesta, obavićemo transport u veterinarsku stanicu na dalje liječenje”, kazao je naš sagovornik na kraju.

 

Svi se stručnjaci slažu kako sve upute počinju od savjeta za brigu o vlastitom zdravlju. Brinite za sebe, redovno perite ruke prije i nakon kontakta s kućnim ljubimcem. Dobrom brigom za sebe najbolje ćete pomoći svom kućnom ljubimcu.