Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Tuzli, carstvo inkluzije i ljepote različitosti

Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet član je Univerziteta u Tuzli, a ondje se izvode tri smjera – Logopedija i audiologija, Specijalna edukacija i rehabilitacija te Poremećaji u ponašanju. Riječ je o programima koji su akreditirani i istovjetni programima, kompetencijama i izlaznim kvalifikacijama, primjerice, ERF-a u Zagrebu.

Na ovom je Fakultetu koncept visokog obrazovanja zasnovan na tri ciklusa studija (4+1+3) koji se baziraju na europskom sistemu prijenosa bodova (ECTS).

Prvi ciklus (dodiplomski) traje 8 semestara ili 4 godine, a vrednuje se s 240 ECTS-a nakon kojega studenti stječu akademski stepen bachelor (BA). Drugi ciklus (master-diplomski) traje 2 semestra ili 1 godinu, a vrednuje se sa 60 ECTS-a nakon kojega studenti stječu akademski stepen magistar struke (MA). Treći ciklus (postdiplomski-doktorski studij) traje 6 semestara ili 3 godine nakon kojega obranom doktorske disertacije kandidati stječu akademski stepen doktor znanosti (dr. sc.).

Image

Pravo upisa na Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, kao i ostale fakultete Univerziteta u Tuzli imaju državljani BiH, strani državljani kao i osobe bez državljanstva. Ukupna upisna kvota je 90 studenata, po 30 za svaki od spomenutih smjerova. Ono što treba spomenuti jeste da prošle godine kvalifikacijski ispit na Univerzitetu nije bio eliminatoran, odnosno da nije bilo moguće ‘pasti’ na prijemnom ispitu.

Kako se radi o specifičnom polju djelovanja, na ovom je Fakultetu velika pažnja posvećena vježbama. Vježbe mogu biti auditivne i laboratorijske, odnosno, praktične vježbe. Kroz auditivne vježbe studente vode asistenti i istaknuti stručnjaci iz prakse koji kroz različite zadatke, zadaće, vježbe i obaveze omogućavaju studentu usvajanje praktičnih znanja i vještina koja će mu koristiti u radu.

Image

S druge strane, kroz organizaciju laboratorijskih, odnosno, praktičnih vježbi studenti stječu praktično i opipljivo iskustvo rada i primjene svih teorijskih znanja u nekoj od brojnih nastavnih baza Fakulteta – Univerzitetsko klinički centar, Dom zdravlja, Međunarodni forum solidarnosti “EMAUS”, osnovne škole, predškolske ustanove, srednje škole, MUP, Odgojni centar TK, kazneno-popravne ustanove, udruženja i slično.

Poseban oblik rada je svakako ferijalna praksa, koja je propisana planom i programom studiranja i ulazi u dodatak diplomi, gdje su studenti obavezni odraditi određeni fond sati prakse tokom svojih slobodnih dana u jednoj od ustanova koje su im na raspolaganju.

Image

Naša sugrađanka, Amila Rekić, apsolventica je na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli gdje obnaša i funkciju predsjednice Studentskog vijeća Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, a nama je rekla:

- „Prije svega želim da se zahvalim što ste pišete o Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Univerziteta u Tuzli i što mi dajete priliku da se i sama obratim budućim studentima. Kako ste vi dio s općim informacija pokrili u potpunosti, ja ću spomenuti nekoliko stvari koje smatram važnim. Sigurna sam da budućim kolegama prakse i teorijskog znanja neće nedostajati, kako profesori, asistenti tako i mi, starije kolege, trudimo se da budemo na raspolaganju našim brucošima. Kako sviju zanima mogu li se položiti ispiti, kakvi su profesori i slično, rado ću odgovoriti. Naučit ćete i položit ćete, ne brinite, ali ćete se i zabaviti. Nas je na fakultetu malo, otprilike svi se međusobno poznajemo i nastojimo da izgradimo porodičnu asmosferu. Također, u Tuzli su svi dobrodošli. Usudim se reći i da je daleko jeftinija kada je riječ o stanovanju i ishrani za studente nego ostali univerzitetski gradovi. Na našem fakultetu su svi dobrodošli, imamo i studente iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Studentsko vijeće fakulteta je veoma aktivno i otvoreno za studente, organiziramo različite volonterske i humanitarne akcije, dodatne edukacije, druženja koja poboljšavaju studentski standard i iskustvo studiranja. O samom pozivu stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila mogla bih mnogo da pišem. Reći ću da je riječ o nadasve humanom i priznatom pozivu, da stručnjaka ovih profila treba i da smo mi oni koji olakšavamo nečiji put kroz život, boreći se za njihova osnovna ljudska prava, pravo na obrazovanje i rehabilitaciju. Svi zainteresovani za Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli mogu se obratiti na Facebook stranicu našeg Studentskog vijeća ili na moj lični Facebook profil. Posebno se radujem budućim kolegama iz našeg grada, ali i kantona. Dobro došli u carstvo inlkuzije i ljepote različitosti.“

Image