Ef. Velić za Hayat: Islam je potpuna i savršena vjera zahvaljujući Hidžri i slobodi koja joj je dala

asd
Glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar ef. Velić govorio je za Hayat značaju Hidžre za sve muslimane širom.

Kao što je poznato, večeras je nakon akšama nastupila nova hidžretska 1442. godina. Hidžra se dogodila 622. godine po Isau, neka je spas i mir Božiji na njega. Muhamed, a.s., je bio prisiljen napustiti svoj rodni grad Mekku i otići tamo gdje neće biti u opasnosti.
 
Ef. Velić nam je kazao da su muslimani bili prinuđeni da urade hidžru i da potraže slobodu u drugom gradu, to jest u Medini.

Božiji poslanik i prvi muslimani dobijaju slobodu u Medini i implementiraju u potpunosti poruke islama, Kur’ana. Islam je potpuna i savršena vjera zahvaljujući hidžri i slobodi koja joj je dala – kaže Velić.
Ističe da je poslanik u Medini pomirio zaraćene strane.

Uspostavlja dogovor sa medinskim kršćanima i jevrejima i piše Medinsku povelju i to je jedan od najstarijih dokuimneta o ljudskim pravima. Hidžra je posebna važna i sama činjenica da je ovaj događaj uzet za početak računanja muslimanske vjere dovoljno je važan – poručuje ef. Velić.
Dodaje da je zbog važnosti poruka, hidžra bila predmet određenih zloupotreba, posebno ljudi koji su skloni raznim ideologijama.

Hidžra je lijepa riječ, lijepo ponašanje – potcrtava.
Kada je u pitanju obilježavanje hidžretske nove godine u BiH, naš sagovornik kaže da postoje brojne poruke koje se mogu vezati za hidžru.
 
Izdvojit ću jednu za nas posebno važnu, a to je da se u Kur’anu zemlja pominje na 461 mjestu. Vjernici se pozivaju na čuvanje zemlje, to je veliki emanet i odgovornost koju moramo nositi i čuvati na ispravan način. Kur’an traži da čuvamo zemlju koju nam je Bog povjerio u emanet. Naša obaveza je da čuvamo zemlju. Božje određenje je da se rodimo ovdje, naši roditelji su rođeni ovdje, naša djeca se rađaju na ovom parčetu zemlje, živimo ovdje i ovdje ćemo umrijeti i moramo djecu našu usmjeravati i odgajati da imaju visoku svijest o zemlju gdje su rođeni – kaže nam ef. Velić.

Pogledajte VIDEO