Efendić: Trojka i HDZ – podanička Vlada! Ogrešević: SDA spremna i na pokušaj ubistva!

ogesevic efendic
Ogrešević: "Nećemo u fotelju, ali vidimo ko hoće! Nemamo lične ambicije kao Konaković! Puno priča, a nigdje suštine! Ovo je pravno nasilje!" Efendić: "Imat ćemo svoju priliku prije ili kasnije; neka se Trojka sada pokaže! Dogovarali su stvari bez nas!"

 

 

Hadžifejzović Efendiću: Je li neko na tebe utjecao da povlačiš poteze kakve povlačiš? Efendić: Jedino dogovor s kolegama iz NES-a. Hadžifejzovićem: A Silajdžić, kakva je njegova funkcija u SBiH-u?

..) Efendić: Nema nikakvu ulogu! Rekao nam je: “Bolje biti časna opozicija nego biti u nečemu u što niste sigurni”. Dijelom je mislio i ako bi razmišljali o ulasku u vlast sa SDA.

 

Ogrešević: "Naš stav je jasan! Naši potpisi su važili samo za kvalitetna i trajna rješenje! Često su govorili da hoćemo pozicije! Nećemo u fotelju, ali vidimo ko hoće u fotelju!"

Efendić: "Dogovor je bio da NES i SBiH imaju po dva ministarstva. Ne želimo biti dio nametnute Vlade! Ovo je klasično suspendovanje Ustava! Ustav nije ispoštovan!"

Ogrešević: "OHR je vodio računa da ne ugrozi poziciju HDZ-a! U svakom narednom slučaju HDZ će birati partnere probosanskog bloka!"

Efendić: "Imat ćemo svoju priliku prije ili kasnije; neka se Trojka sada pokaže."

Ogrešević: "Mi nismo kao Konaković! Nemamo lične ambicije! Uzunović ušao u NES jedan dan, drugi dan otišao kod stranaca i promijenio mišljenje! Ne želimo biti miljenici OHR-a već svoje države!"

Efendić: "Ramo Isak je izašao iz NES-a, jer nije dobio poziciju ministra! Nismo ni SDA ni Trojka! Uzunović je naprasno odlučio da podrži Vladu! Te promjene se dešavaju, lobiranja, pritisci… Cijeli sistem funkcioniše na otežan način! Trojka i HDZ su dogovarali stvari bez nas, za neke stvari nismo znali. Izlaskom iz koalicije pokušali smo utjecati na Schmidta da donese prihvatljivo rješenje!"

Ogrešević: "Nismo željeli biti nametnuta Vlada i tačka! Ne želim da iko upire prstom u mene i zove me izdajnikom! Sad je Dino velik, a ja sam mali! Koji su njegovi rezultati?! Puno priča, a nigdje suštine! Neka Trojka objasni javnosti kako su izlobirali ovih pedeset! Nema šta SDA nije radila, do pokušaja ubistva! Kada je Konaković razvijao karijeru u SDA, ja sam se odavno borio za principe!"

Efendić: "Potpuno smo samostalni! Trojku svako pola sata zovu iz Ambasade! Vojin Mijatović nije trebao biti kandidat za Vladu FBiH! Mijatović je Dodikov čovjek! Znao sam da je parlamentarna većina na granici!"

Ogrešević: "Na državnom nivou smo trebali ići sa opozicijom iz RS-a!"

Efendić: "Nemam razlog da budem uznemiren. Možda bi neko drugi ko izlazi iz vlasti mogao biti uznemiren. Na mene niko nije utjecao. Haris Silajdžić nam je rekao: 'Bolje biti časna opozicija, nego ulaziti u nešto gdje niste sigurni da možete pokazati sve što znate!'"

Ogrešević: "Bitnije je što smo ostali principijelni od toga da li smo vlast!"

Efendić: "Uvjeren sam da će građani dobro ocijeniti naš potez!"

Ogrešević: "Reakcija Schmidta je u suprotnosti s tim da budemo u EU! Ovo je pravno nasilje! Dodik obesmišljava sve ono što radimo! Moramo biti spremni na odbranu! Mi Bosanci moramo biti oprezni i oslanjati se na svoje snage!"