Egipatske vlasti prisilile 17-godišnjakinju da sluša mučenje oca

U utorak, 27. augusta, sedamnaestogodišnja Egipćanka Ala Jassir Faruk kazala je svojim advokatima da je dok je bila u pritvoru slušala kako policajci muče elektrošokovima njezinog oca, a zatim su joj prijetili mučenjem ukoliko ne prizna da se pridružila i finansirala Muslimansku braću.

U decembru 2013. godine egipatska vlada je proglasila Muslimansku braću terorističkom grupom nakon samoubilačkog napada na štab policije u Mensuri u kojem je ubijeno 16 osoba.

Pokret je osudio napad i optužio je vlasti da koriste ubijene u borbi protiv njih, a od tada većina političkih zatvorenika je optužena za finansiranje ili povezivanje sa grupom bez obzira da li je to tačno.

Ala i njezin otac Jassir Faruk Ali prisilno su nestali 3. augusta na 24 dana i zadržani su u štabu Nacionalne sigurnosti prije nego što je Ala izvedena na sud. Sudija je odredio Ali pritvor od 15 dana zbog ‘pridruživanja terorističkoj grupi’ i ‘finansiraju terorističke grupe’.

Međunarodna organizacija za zaštitu prava ‘We record’ zabilježila je da pod egipatskim pučističkim režimom prisilno nestalo 396 žena od vojnog puča 3. jula 2013. godine - piše IslamBosna.

U julu kairska nevladina organizacija El-Nadim je navela da su 492 osobe prisilno nestale od strane režima od početka ove godine.

Vlasti vrše pritisak na porodice opozicionih članova kako bi ušutkali disidente.

Snage sigurnosti su u junu upale u kuću opozicionog političara i člana Istiklal stranke, Osame el-Akbavija, a kako ga nisu uspjele pronaći uhapsile su njegovu kćerku Mevaddu Usama el-Akbavi.

Čak i kada se njezin otac predao policiji, vlasti su odbile da oslobode Mevaddu, dodavši je na listu optuženih u slučaju ‘Savez nade’, koalicije oformljene pod sloganom ‘Savez nade’ koja je namjeravala da se kandiduje na predstojećim parlamentarnim izborima u Egiptu.

Od 2013. godine, režim predvodnika puča, a sada predsjednika, Abdulfettaha es-Sisija, je proširio zatvaranja žena i djevojaka, što su prethodne administracije smatrale crvenom linijom.

Prema Egipatskoj koordinaciji za prava i slobode do kraja 2017. godine, uhapšene su 1993 žene i djevojke, iste godine koju je es-Sisi proglasio godinom egipatskih žena.

Mnoge od njih su bile mlađe od 18 godina, uprkos činjenici da je Egipat potpisao Konvenciju o pravima djeteta koja poziva na zaštitu djece od zlostavljanja.