Ekipa iz Bihaća radi dokumentarac o usponu bh. ekspedicije na Denali, najhladniju planinu svijeta i najviši vrh sj. Amerike (FOTO)

Bosanskohercegovački alpinisti Tomislav Cvitanušić i Armin Gazić uspjeli su se popeti na najviši vrh Sjeverne Amerike Denali koji se nalazi na 6.194 metra nadmorske visine.

Ovim je ispisana još jedna stranica planinarstva u BiH s obzirom na to da su se Cvitanušić i Gazić šest i po sati penjali do najvišeg vrha Sjeverne Amerike, a u jurišni kamp su silazili blizu četiri sata.

Pretvaranje ove lijepe priče u dokumentarni film povjereno je ekipi iz Bihaća.

Naime, Tomislav Cvitanušić je prije 4 godine uspio savladati Aconcaguu, najviši vrh Južne Amerike. Sa njim su tad bili Ismir Jusko - Švabo i Bišćanin Ermin Lipović Lipa, prenosi Uskinfo.ba.

O njihovom usponu snimljena je dokumentarna reportaža, koja je osvojila prvo mjesto na 3FOK Outdoor festivalu u Kreševu. Film je radila bihaćka ekipa, a "iza sebe" je na festivalu ostavila produkcije BHRT-a i AlJazeera-e Balkans.

Predsjednik žirija je bio alpinist svjetskog glasa, čovjek koji je savladao Mont Everest čak dva puta, Stipe Božić. 

Kažu da se tim koji pobjeđuje ne mijenja, pa je tako bh. ekspedicija koja je savladala Denali, izradu dokumentarca i ovaj put prepustila ekipi iz Bihaća.

Amir Nuspahić (snimatelj), Elvedin Mujagić Nino (muzika), Ines Šabić (montaža) i Anel Kajtezović (novinar) je četveročlana ekipa koja radi dokumentarac. 

Radi se o zajedničkoj produkciji RTV USK i USKinfo.ba.

Premijera filma će biti održana u Sarajevu.