Bihać: Na 130 štandova predstavit će se 230 izlagača iz BiH i regije

Pripreme za 16. međunarodni sajam ekologije “Ekobis”

Na sajmištu “Luke” u okviru istoimenog Sportsko-rekreativnog centra u Bihaću provode se i posljednje pripreme za ovogodišnji, 16. međunarodni sajam ekologije “Ekobis”, koji će se od 13. do 15. septembra održati pod generalnim motom “Pažljivo birajmo ishranu”.

 Izložbeni prostor

Na 130 unutrašnjih i vanjskih štandova predstavit će se 230 izlagača iz Bosne i Hercegovine i zemalja regije Hrvatske, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Slovačke... Pored bogatih propratnih sadržaja, u sklopu Sajma održat će se i međunarodna tematska konferencija o regionalnoj saradnji, na kojoj će se govoriti o poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji.

Prvi izlagači na ovogodišnjem “Ekobisu” dobit će izložbeni prostor u tek smontiranoj sajamskoj hali, korisne površine od 1.500 kvadratnih metara.

– Pripreme su, naravno, u toku i još nisu okončane. U narednih nekoliko dana sve će biti finalizirano. Narednih dana počinjemo uređivanje štandova kako bi se izlagači u četvrtak, 13. septembra, mogli useliti – kazao je Enes Ružnić, direktor Međunarodnog sajma ekologije “Ekobis” u Bihaću.

Dodaje da će biti upiličen i panel o gastro-turizmu, kojim ugostiteljima i turističkim radnicima žele pokazati kako i na koji način od hrane napraviti biznis.

 Drugačiji način

- Završit ćemo ga gastro-prezentacijom na štandu Turističkog klastera “Una”, gdje će naš Rihard Skopljak, poznati majstor u spremanju jela, pokazati kako naše tradicionalne proizvode možemo prezentirati i servirati na potpuno drugačiji način – ističe Ružnić.

Eminentni stručnjaci  

Međunarodni sajam ekologije “Ekobis” već tradicionalno ima bogat sadržaj pratećih aktivnosti, a centralna će biti međunarodna konferencija o regionalnoj saradnji, na kojoj će se govoriti o poljoprivrednoj proizvodnji i prehrambenoj industriji. Učesnici konferencije su eminentni stručnjaci iz različitih oblasti, a što je najbitnije, iz kontrole kvaliteta hrane. Ovogodišnjim sajmom organizator želi poručiti: “Pažljivo birajmo ishranu i uzgojimo vlastitu hranu.”