Ekskluzivno za Cazin.net: Bosanac koji radi u Crvenom križu u Barseloni- Moraćemo duplo više pomagati poslije korone

terzic
Kenan Terzić, Bosanac, Travničanin, koji živi i radi u Barseloni, u Crvenom križu, ekskluzivno za Cazin.net govorio je o stanju u ovoj zamlji i situaciji koja će tek nastupiti.

 

“Najveći problem nam je još uvijek nedostatak testova. Španija je druga zamlja po smrtnosti, iza Italije, dosad ima skoro 20 hiljada mrtvih, a negdje oko 200 hiljada testiranih. Ako se uporedi sa drugim zemljama, veoma je visoka stopa smrtnosti.

Vezano za djelatnosti koje trebutno rade, jedino prehrambena, sanitarna i zdravstvena rade. Upravo se radi i na tome da se počnu otvarati i neki sektori industrije. Nemamo podatke o porijeklu zaraženih, tako da ne znamo da li je neko od bh. državljana koji žive u Španiji zaražen. Zdravstveni sistem još uvijek uspijeva dati odgovor svima, iako je u nekim dijelovima Španije potpuno okupiran i dostigao je limit svojih kapaciteta.

Ekonomija i privreda su skoro potpuno stali, mnogima su poslovi zatvoreni, a najviše su pogodjene samostalne radnje. Postoji odredjen vid pomoći od države, iako je on nedostatan. Država je od početka visoko reagovala, a i mjere koje provodi se mijenjaju kako vrijeme pandemije odmiče.

Teško je predvidjeti koliko će trebati vremena da se oporavi, ali, prema prognozama nas u Crvenom križu, trebaćemo pomoći duplo više ljudi, nakon što pandemije prodje, nego smo to imali prije koronavirusa. Mnogi su ostali bez posla, bez ikakvih primanja i neće se moći vratiti na posao. Zato se mi već sada počinjemo pripremati za socio - ekonomsku krizu koja će tek nastupiti nakon okončanja pandemije”- izjavio je za Cazin.net Kenan Terzić, koji živi i radi u Španiji, u Barseloni zadnjih skoro 20 godina.