Eksperti međunarodnih odnosa: Historija će zapamtiti Makronovo poigravanje Balkanom

To je opasna poruka s dalekosežnim posljedicama koja potkopava temeljne evropske vrijednosti, kaže Jusić

U politici se rijetko kad nešto slučajno dogodi ili izgovori, posebno kada su u pitanju vođe najvećih i najutjecajnijih zemalja, značajnih geopolitičkih igrača poput Francuske.  

Tako nije slučajno ni to što je predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio da je BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku te da se suočava s problemom džihadista povratnika.

Ove šokantne tvrdnje Makron je iznio samo dvadesetak dana nakon što je na oktobarskom samitu Evropske unije u Briselu uložio veto na otvaranje pregovora o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije.

Dalekosežne posljedice

Makronove izjave izazvale su oštre reakcije u našoj zemlji. Samo su se pojedinci poput Milorada Dodika naslađivali i zahvaljivali Makronu. Ne treba, naravno, zaboraviti ni Kolindu Grabar-Kitarović, koja je, također, nešto slično izgovarala.

Možda i najoštrija reakcije stigla je iz Islamske zajednice u BiH, odnosno od Muhameda Jusića, savjetnika resu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića. On je kazao da imaju dojam da je „Makron iz potrebe da opravda svoju odluku da uloži veto na otvaranje pregovora o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije Uniji, iskonstruirao opasnu tvrdnju o BiH“.

- Nije dobra poruka da se i u premisama šalje poruka da se na one zemlje koje imaju značajniju ili većinsku muslimansku populaciju gleda kroz drugačije kriterije na putu integracija u EU. To je opasna poruka s dalekosežnim posljedicama koja potkopava temeljne evropske vrijednosti i sve što smo znali o evropskoj budućnosti Balkana – kaže nam Jusić.

Podsjetio je da je na sirijsko-iračko ratište iz Francuske otišlo dvostruko više građana nego iz ijedne druge zapadnoevropske države.

- Problem stranih boraca i povratnika sa sirijsko-iračkog ratišta ozbiljan je izazov za većinu evropskih država i ne znam zašto bi to samo za Bosnu trebao biti problem. Pravdati svoju odluku da se zaustavi evropski put zemalja s muslimanskom većinom na Balkanu, ali i zaustavljanjem ukupnog proširenja EU ovako iskonstruiranim tvrdnjama, više je nego skandalozno - naveo je Jusić.

Makronova izjava, blago rečeno, vrhunski je primjer neodgovornosti, smatra i dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu .

- O razmjeru neodgovornosti osobe koja je predsjednik jedne od najutjecajnijih članica EU govori i to da svoj stav zasniva na potpunom nepoznavanju činjenica. Definirati problem stranih boraca kao središnji problem BiH, podrazumijeva ne uzeti u obzir da je većina država EU, uključujući i Francusku, značajnije pogođena tim problemom te da se BiH, uz sve svoje limite, odgovorno bavila suzbijanjem tog problema - kaže Turčalo. 

Novi lider EU

Ešref Kenan Rašidagić, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, kazao nam je da razloga za ovakvo Makronovo ponašanje može biti više.  

- Moguće je da je to odraz politike dizajnirane da se predsjednik pozicionira desno na domaćem političkom spektru, što je proteklih godina, nažalost, oprobana formula za privlačenje glasova i politički uspjeh u europskim državama. Moguće je, također, kako neki promatrači primjećuju, da se Makron pozicionira kao novi de facto lider EU, imajući u vidu najavljeno povlačenje Angele Merkel i sve izvjesniji izlazak Velike Britanije iz EU. U tom svjetlu treba gledati njegovu ideju ujedinjene Europe u tri kruga, s prvim krugom rezerviranim samo za „prave“ Europljane – kaže Rašidagić. 

Koji god da je razlog, dodaje, činjenica je da se radi o bezobzirnom oportunizmu političkog lidera koji naprosto nema nikakvu empatiju niti ga zanima šta će se kao posljedica njegovog sebičnog djelovanja sada dešavati na Balkanu. A očekivati je da će, kaže, u najmanju ruku, uslijediti radikalizacija političke scene u Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu i u BiH, kao i jačanje euroskeptičnih politika i opcija u Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji.

- Historija će zapamtiti Makronovo poigravanje Balkanom kao monumentalni poraz europske vanjske i politike proširenja. Politika uvjetovanja napretka nagradom približavanja EU više nikad neće moći imati onakve efekte kao što je to bio slučaj do prošle sedmice i Makronovog "ne" Makedoniji i ovosedmičnog de facto "ne" Bosni i Hercegovini – ističe Rašidagić.

Zanemaruje ozbiljniju prijetnju po stabilnost BiH

- O nepoznavanju BiH govori i činjenica da francuski predsjednik rangira rizike i prijetnje na način koji potpuno zanemaruje činjenicu da mnogo ozbiljniju prijetnju po stabilnost BiH i regije predstavlja ekstremistički narativ, koji svakodnevno dovodi u pitanje samu egzistenciju države, a dolazi sa bh. političke scene, prvenstveno od aktuelnog člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda - kaže Turčalo.

Početak kraja evropskog sna

- Historija će, također, zapamtiti kako je Francuska, zemlja ponosne liberalne i demokratske tradicije i država koja je rodila najveće šampione ujedinjenja Europe, uspjela ozvaničiti početak kraja europskog sna preostalih zemalja Balkana kroz usta ovog patetičnog političara bez osjećaja za historijsku odgovornost – kaže Rašidagić.