Eksplodiralo postrojenje 04 u rafineriji u Bosanskom Brodu, osmero povrijeđenih

Eksplozija se jako osjetila i s druge obale Save

Večeras oko 21.30 došlo je do silovite eksplozije postrojenja 04 za preradu nafte u rafineriji u Bosanskom Brodu.

Direktor Doma zdravlja u Bosanskom Brodu, Zoran Predojević izjavio je za radio RTRS da je primljeno osmero povrijeđenih, čije je zbrinjavanje u toku. 

Dragana Kerkez, portparol PU Doboj, potvrdila je za Avaz.ba da policija zaprimila prijavu o eksploziji, te da je više policijskih ekipa poslato na lice mjesta. 

- Policijski službenici su u stalnom kontaktu sa predstavnicama općine, civilnom zaštitom, vatrogascima, kao i nadležnima iz rafinerije. O svim drugim informacijama javnost će biti blagovremeno obaviještena. Svi povrijeđeni se nalaze van životne opasnosti i požar je sada lokaliziran - rekla je Kerkez.

U Bolnici Sveti apostol Luka u Doboju potvrđeno je za Avaz.ba da pristižu povrijeđeni.

Načelnik općine Bosanski Brod Ilija Jovičić rekao je Srni da je u toku hospitalizacija povrijeđenih. On nije mogao da precizira tačan broj povrijeđenih. 

Vatrogasne ekipe su na terenu i gase požar. Mislim da će biti u redu i da se neće širiti - rekao je Jovičić. Dodao je da se još ne može govoriti o tome šta je uzrok eksplozije.

Šef Odsjeka za zaštitu i spašavanje općine Bosanski Brod Dragan Nikolić rekao je da, prema dosadašnjim saznanjima, u eksploziji u Rafineriji Brod nema poginulih.

Vatrogasci pokušavaju zaustaviti širenje vatre na ostatak rafinerije. Krene li lančana reakcija, rafineriji neće biti spasa, a zdravlje građana moglo bi biti ugroženo. 

Eksplozija se jako osjetila i s druge obale Save, u Slavonskom Brodu. 

Gradonačelnik  Slavonskog Broda Mirko Duspara rekao je za RTL da nema potrebe za panikom i da je sve pod kontrolom. 

- Još uvijek ne vidimo vatrogasce, ne znamo šta se dešava. Ne možemo uspostaviti vezu. Ova eksplozija je sve uplašila, nije bilo ugodno. Nema potrebe za panikom, za sada mislimo da je sve pod kontrolom. Još nema zahtjeva iz Bosanskog Broda za našu pomoć - rekao je za Duspara.

- Eksplozija je bila izuzetno glasna, kao da je rat opet počeo - tvrdi očevidac.

Stanovnici koji se nalaze u blizini kažu da je eksplozija bila toliko jaka da su prvobitno mislili da je riječ o zemljotresu. Prema navodima građana na društvenim mrežama naređena je evakuacija dijela Bosanskog Broda. 

Brodska Rafinerija je u vlasništvu Njeftegazinkora iz Rusije.