Ekstremne vremenske prilike u Italiji već odnijele prve žrtve, među njima i 16-godišnja djevojčica

.

Italija se od jučer suočava sa izuzetnim vremenskim nepogodama i dok jugom zemlje haraju požari, sjeverni dio suočen je sa padavinama u kojima je oluja za sobom odnijela dva ljudska života.

Italija je u utorak pretrpjela dvostruki udar od stihije kada su jake oluje pogodile sjever, usmrtivši jednu ženu i 16-godišnju djevojčicu, dok se južni regioni bore sa toplotnim talasom u kojem temperature prijete da obore dosadašnje zabilježene rekorde.

Vlada Italije već priprema hitne mjere za pomoć regionima pogođenim ekstremnim vremenskim prilikama, a sjeverni region Lombardije, koji uključuje Milano, procjenjuje štetu od preko 100 miliona eura .

Oluja u Milanu je tokom noći "nosila" krovove kuća, čupala drveće što je dovelo do obustave saobraćaja na mnogim putnim pravcima.

Turističke atrakcije također su podnijele najveći teret olujnog vremena. Dvorac Sforca zatvoren je nakon što su neke pločice oborene, a kiša je bila dovoljno jaka da prodre u staklenu galeriju Vittorio Emanuele II, poznatu milansku trgovačku arkadu.

U drugim dijelovima Italije, toplotni talas koji je zahvatio južnu Evropu zadržao je svoju moć, a 16 italijanskih gradova je u utorak uvelo uzbunu zbog visokih temperatura.

98-godišnji muškarac, koji je bio nepokretan i nalazio se u svojoj kući, poginuo je u južnoj regiji Kalabrije kada je vatra zahvatila njegovu kuću, javila je italijanska agencija ANSA, a piše Reuters.

U nekim dijelovima istočne Sicilije, temperature su u ponedjeljak porasle na 47,6 Celzijusa, blizu rekordnog evropskog maksimuma od 48,8 Celzijusa zabilježenog na ostrvu prije dvije godine.