“Elektrodistribucija” Bihać najavila je da će danas doći do prekida u isporuci električne energije

d

– Podružnica “Elektrodistribucije” Bihać najavila je da će zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima danas doći do prekida u isporuci električne energije prema sljedećem rasporedu:

  • od 09:00 do 10:00h trafopodručje Donja Vidovska 3
  • od 09:00 do 15:00h trafopodručje Veinac 2
  • od 13:00 do 14:00h trafopodručje Stabandža. izlaz prema školi

Ostalo područje općine uredno je snabdjeveno električnom energijom.

Hitna služba Doma zdravlja Velika Kladuša u proteklom periodu pružila je pomoć za 50 pacijenata. Jedan pacijent je upućen na dalje liječenje. Dežurni doktori bili su Abdullah Fazlić, Samra Alibegić i Kenan Dautović.

– Službenici Policijske stanice Velika Kladuša u protekla 24h zabilježili su jednu saobraćajnu nezgodu. U nezgodi nije bilo povrijeđenih lica. Nema prijavljenih krivičnih djela niti narušavanje javnog reda i mira.

Kladuški vatrogasci bilježe jedan izlazak na teren. Kako nas je informisao dežurni Grahović, radilo se o požaru koji je zahvatio garažu i sijeno na Johovici. Intervencija je trajala od 19.13h do 22.05h.

– Snabdijevanje domaćinstva pitkom vodom je uredno, saznajemo iz JKP “Vodovod i kanalizacija“.

Referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine održan je 29. februara i 1. marta 1992. godine. Od ukupnog broja glasača 3.253.847 na republički referendum za utvrđivanje statusa Bosne i Hercegovine, izašlo je i glasalo 64,31% građana s pravom glasa, a od toga je 99,44% glasalo “za” suverenu Bosnu i Hercegovinu. Rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine, kao nezavisne države. 1. marta 1992. godine, BiH proglašava svoju nezavisnost.


– Ove prestupne 2024. godine ponovo se vraća pomalo misteriozni 29. februar, datum koji se u kalendaru pojavljuje samo svake četvrte godine, iako ni to nije pravilo. Po pravilu, prestupne su one godine koje se mogu podijeliti sa četiri. Ipak, to ne važi ako je ta godina ujedno djeljiva i sa sto, pa tako 1800. i 1900. nisu imale 29. februar. A i od tog pravila postoji odstupanje, jer je prestupna i godina djeljiva sa 400, kao što je to bila 2000. godina. U svijetu, rođendan 29. februara slavi oko pet miliona ljudi. Šanse da neko bude rođen 29. februara su jedan prema 1.461.

Stanje na putevima i vremenski bilten:

– Pretežno mokar ili vlažan kolovoz i pojačan promet vozila u blizini većih gradskih centara karakteriše saobraćajnu situaciju u Bosni i Hercegovini. Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove moguća je smanjena vidljivost zbog magle. Zbog kišnih padavina povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, pa vozače pozivamo na pojačan oprez. Posebno skrećemo pažnju na puteve: Jablanica-Mostar-Doljani, Stolac-Neum, Dobro Polje-Miljevina-Brod na Drini, Mrkonjić Grad-Crna Rijeka, Jajce-Banja Luka i Turbe-Skender Vakuf-Karanovac. Apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

Na dionici Ključ-Sanski Most zbog radova na mostu na ulazu u Sanski Most, kod Vodenog parka, saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu.

U toku su radovi na ulazu u Neum (Stolac-Neum) zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na postojeću obilaznicu (Dubrovačka ulica).

Sanacioni radovi izvode se i na magistralnim putevima: Grude-Vitina, Čevljanovići-Nišići, Rača-Bijeljina, kao i na ulazu u Bosansku Gradišku, a na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno, jednom trakom.

Na graničnim prelazima zadržavanja za putnička vozila su kratkotrajna.

– Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima u Bosni je moguća slaba kiša. U ostatku dana slabi i povremeni lokalni pljuskovi. Tokom noći kiša na jugu, koja će se postepeno proširiti na veći dio naše zemlje. Dnevna temperatura zraka od 13 do 18, na jugu do 22 °C.

– Slično kao i proteklog dana, malo ugodnije, ponajviše zbog promjene smjera vjetra. Južina će postepeno slabiti i uz jačanje hladnijeg istočnog strujanja, izraženije u Bosni, opća slika će se popraviti. Natprosječne vrijednosti temperatura i dalje će, osobito u drugom dijelu dana, uzrokovati probleme osjetljivim osobama, stoga je preporučljivo biti oprezniji, ne izlagati se pretjeranim naporima, laganije se odjenuti kako bi se po potrebi raskomotili. Moguće su meteopatske reakcije, pretežno u vidu glavobolje, iscrpljenosti, promjene raspoloženja.