Eli Tauber: Neka Čović prvo ukine ulice ustaških ideologa

Svima kao opomena - da se više nikad ne ponovi, napisao je na Twitteru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, uz fotografiju Zagrebačke katedrale koja je porukama mira obilježila 27. januar, Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

"U društvu s gradonačelnikom grada Zagreba Milanom Bandićem i mons. Zlatkom Korenom ispred Zagrebačke katedrale. Na njoj je snažna poruka sjećanja na nevine ljudske žrtve nacističke ideologije i režima. Svima kao opomena - da se više nikad ne ponovi“, napisao je Čović.

Historičar Eli Tauber pak misli da su takve poruke predsjednika HDZ-a nemoralne, odnosno da je prije obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta bilo potrebno "počistiti neke stvari u svojoj kući."

„Ne može jedan zločinac kakav je bio Jure Francetić, ustaški koljač, koji je pobio toliko Srba i Jevreja, imati svoje počasno mjesto ili počasnu ulicu“, rekao je dr. Tauber agenciji Patria, podsjećajući na mostarsku ulicu koja nosi naziv po tom pripadniku ustaškog pokreta, odgovoran za progone i pokolje Srba i Jevreja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini za vrijeme Drugog svjetskog rata.

„To je nespojivo sa pameću, sa moralom“, rekao je dr. Tauber.

U zapadnom dijelu Mostara jedna ulica nosi naziv po Mili Budaku, također pripadniku ustaškog pokreta. Nalazi se nepun kilometar od sjedišta HDZ-a Bosne i Hercegovine, gdje je Čovićev središnji ured, piše Nap.

„Nažalost, lijeve stranke, ili stranke centara nisu učinile ništa da spriječe davanje imena ulica po takvim i sličnim ideolozima, kojih danas imamo na prostoru cijele Bosne i Hercegovine“, rekao je Tauber.

„Čitav svijet se bori da uništi sve što je u vezi sa fašizom, a mi dozvoljavamo da nam na mala vrata ulaze ljudi koji su po svojim moralnim kvalitetama trebali biti potpuno izbrisani kao da nisu ni postojali“, zaključio je dr. Tauber.