Emili Hend je deveti rođendan dočekala kao taokinja Hamasa: Tokom razmjene puštena, porodica ima pomiješana osjećanja

č

Emili Hend (Emily Hand) napunila je devet godina kao taokinja u Gaz, dan prije ponovnog susreta sa svojim ocem, koji je mislio da je ubijena u Hamasovom napadu prošlog mjeseca.

Emili je vraćena u drugoj grupi talaca koje je oslobodio Hamas. Na objavljenoj fotografiji pojavila se zajedno s drugom taokinjom, Hilom Rotem, čija se majka još uvijek nalazi u Gazi.

Oslobađanje je dio sporazuma s Izraelom u kojem je posredovao Katar. Emili je na fotografiji ostavila dojam da je dobrog zdravlja. Devetogodišnja djevojčica kćerka je irske doseljenice u Izrael, koja je umrla od raka dok je Emili imala dvije godine. Porodica djevojčice opisala je mješavinu svojih osjećaja.

- Ne možemo pronaći riječi kojima bismo opisali naše emocije nakon pedeset izazovnih i kompliciranih dana. Presretni smo što ponovno grlimo Emili, ali u isto vrijeme se sjećamo Raje Rotem i svih talaca koji se tek trebaju vratiti - rekla je njena porodica.

U odmaralištu na Mrtvom moru u koje je evakuirana većina stanovnika kibuca, bilo je klicanja i pljeska dok je zajednica gledala dovođenje talaca u Izrael.

- Ne znaš, ne možeš zamisliti da će doći. Jednostavno ne možeš zamisliti, šta će učiniti, hoće li pričati o tome. Imamo puno pitanja, svi ih žele pitati šta se tamo dogodilo, što su im radili, jesu li jeli i pili - rekla je desetogodišnja Talia, prijateljica Emili Hend.

Nakon oslobađanja 13 izraelskih talaca i četiri strana državljanina, oni su oslobodili 39 palestinskih zatvorenika.