Emina Dervišević po prvi put u historiji u BiH donosi Evropsku nagradu u medicini

emina dervisevic
Emina Dervišević ove godine po prvi put u historiji Bosni i Hercegovini će donijeti Evropsku nagradu u medicini koju je dobila zahvaljujući kontinuiranom radu i trudu kojeg ulaže u forenzičku medicinu.

 

Njen rad prepoznat je i u Evropi zbog čega je komisija odlučila da joj dodijeli Evropsku statuu za izvrsnost 30. novembra u Parizu u čuvenom hotelu Ritz, a sve će se prenositi uživo pred višemilionskom publikom.

Dervišević je kazala da ovo nije nagrada za jedan rad već sveukupne rezultate koje je predstavila u svijetu, za jednu epohu njenog rada i doprinosa forenzičkoj medicini gdje je u konačnici svrha mnogo važnija od uloge.

"Ovo je nagrada za mladost i poruka mladim generacijama, upravo mojim studentima, da radom možemo sve, granice ne postoje uz nepokolebljivu volju, dobru organizaciju i savršen tim ljudi i kolega koji će djelovati za cjelokupnu dobrobit", kaže Dervišević.

Ističe da nagrada ovaj put nije dodijeljena za rad nego za najreprezentativnije rezultate u polju sudske medicine, za nove ideje i pothvate.

"Moji profili su javni, kao i rezultati. Nakon prošlogodišnje nagrade, ušla sam u jednu od najvećih kolaborativnih mreža u svijetu koja se zove 'Global Burden wof Disease' i sada se bavimo ispitivanjem tereta bolesti i smrti kao ishoda. Do sada sam radila na devet svjetskih projekata kao jedini član iz naše države, a rezultati će biti reprezentativni do kraja godine", dodaje naša sagovornica.

Zahvalila se timu profesora i kolega na putu do Evropske statue za izvrsnost.

Pored ove nagrade, Dervišević je još u aktivnoj nominaciji za tri nagrade i to Večernjakov pečat, MFUNSA ju je nominovao kao kandidata za nagradu Republike Austrije kao i za Federalnu nagradu za popularizaciju i promociju nauke, a svi rezultati bi trebali biti poznati do kraja godine.

Na kraju je naglasila kako joj je na putu uspjeha i rezultata više nego ikada potrebna podrška svih nivoa vlasti, Univerziteta te fakulteta, ali i da je potrebna veća podrška kvalitetnim ljudima iz budžeta te da promovišu BiH u idejama, metodologijama, naukom i publikacijama, rame uz rame kako znaju, svjetski.