Emir Kusturica obrisan sa liste Dodikovih savjetnika na stranici Predsjedništva BiH

Dodik
Prema podacima sa službene internet stranice Predsjedništva BiH režiser Emir Kusturica više nije jedan od savjetnika predsjedavajućeg Milorada Dodika.

 

Kusturicina pozicija u Dodikovom kabinetu, doduše, nikad nije bila jasno definisana, jer je na stranici Predsjedništva BiH bio naveden samo kao "savjetnik", no nedavno je njegovo ime obrisano.

Nije poznato šta su bili Dodikovi razolozi da s platnog spiska skine Kusturicu, no postavlja se nekoliko pitanja, a prvo na listi je da li to znači da su medijski napisi o svađi između njih dvojice istiniti.

Još u maju prošle godine Dodik i Kusturica su bili nerazdvojni, često su se u javnosti pojavljivali zajedno, između ostalog i na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi. Spekulira se da je sukob izbio u vezi s vlasništvom nad Kusturicinim "Andrićgradom".

Vlada RS-a je, naime, u oktobru donijela odluku kojom postaje većinski vlasnik Kusturicinog "čeda" kod Višegrada. Kusturici je, tačnije njegovoj firmi "Lotika", ostalo oko 21 posto vlasništva nad "Andrićgradom".

Po ovom pitanju oglasili su se iz Dodikovog kabineta irekavši da je Kusturica i dalje Dodikov savjetnik, ali da je obrisan sa zvanične stranice jer nije stalno zaposlen i ne prima novčanu naknadu.

"Ponosni smo na činjenicu što je Emir Kusturica savjetnik Milorada Dodika. Njegovo ime ne nalazi se na spisku savjetnika jer Kusturica nije stalno zaposlen, niti koristi bilo kakve prinadležnosti i naknade za obavljanje tih poslova", rečeno je Srni iz Dodikovog kabineta.