Emrić: Direktor Fonda za razgradnju Nuklearne elektrane Krško obmanjuje javnost

S obzirom da je u emisiji „Točka na tjedan“ N1 televizije direktor Fonda za razgradnju Nuklearne elektrane, Krško Hrvoje Prpić, na pitanje voditelja da li je donesena službena odluka da se nuklearni otpad skladišti u Čerkezovcu, bivšoj kasarni JNA, odgovorio da konačne odluke još nema na ovo je reagirao Jasmin Emrić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Emrić naglašava da pojedini predstavnici institucija Republike Hrvatske u svakoj prilici nastoje u vezi skladištenja i odlaganja radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore, mikrolokacija Čerkezovac u općini Dvor, obmanuti javnost, a o čemu svjedoči i ova izjava direktora Prpića.

-„Ako je tako kako tvrdi Prpić, zašto je onda Vlada Republike Hrvatske usvojila na svojoj 124. sjednici Nacionalni program provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva u kojem je određena jedino lokacija Čerkezovac kao lokacija za zbrinjavanje radioaktivnog i nuklearnog goriva? Zar to nije odluka? Niti jedna druga lokacija nije navedena“, kategoričan je Emrić.

-„Radi istinitog informiranja javnosti podsjećam direktora Prpića da se Strategijom zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, koju je Sabor Republike Hrvatske usvojio 17. oktobra 2014. godine,  polazi od stajališta da razvoj centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada (projektiranje, izgradnja objekata i uspostava djelatnosti zbrinjavanja) treba temeljiti na primjeni postupnog pristupa, gdje bi se od uspostave središnjeg skladišta postupno došlo do uspostave odlagališta. Također podsjećam direktora Prpića da je Programom prostornog uređenja RH (»Narodne novine«, br. 50/99.) usvojeno, a samim tim i odlučeno,  da se Trgovska gora utvrđuje prostorom za izgradnju odlagališta”, ističe zastupnik Emrić.

Dakle, na osnovu usvojenog Programa prostornog uređenja Republike Hrvatske, Strategije i Nacionalnog programa jedino se lokacija Trgovska gora, mikrolokacija Čerkezovac, navodi kao lokacija koja bi primjenom postupnog razvoja postala jedini centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u Republici Hrvatskoj, što znači da su vlasti i institucije Republike Hrvatske odlučile da samo navedenu lokaciju vide kao odlagalište ovog opasnog otpada.

Zašto gospodin Prpić obamnjuje javnost i prešućuje navedene činjenice nama u Bosni i Hercegovini je jasno.

Jasno nam je i zašto institucije Republike Hrvatske, više od dvadeset godina, zanemaruju javnost preko granice, u Bosni i Hercegovini.

Zbog ovog netransparentnog i obmanjujućeg postupka, mi ćemo ustrajati u protivljenju i osporavanju ove namjere da se na lokaciji Trgovske gore ili u Čerkezovcu uspostavi centar koji je trajna prijetnja sigurnosti i mogućoj radioaktivnoj i nuklearnoj katastrofi, poručio je Emrić.