Engleski učitelj suspendiran jer je učenicima pokazao karikature Muhameda, prijete mu

Engleska
Britanski ministar obrazovanja rekao je jučer navečer da osuđuje prijetnje i zastrašivanje kojima je bio izložen učitelj koji je suspendiran zbog pokazivanja karikature Muhameda u razredu.

 

Ministar Gavin Williamson naglasio je kako su prosvjedi ispred škole u West Yorkshireu potpuno neprihvatljivi, dodajući da učitelji smiju izlagati učenike izazovnim ili kontroverznim temama, piše The Telegraph.

Deseci prosvjednika došlo ispred škole, učenicima rečeno da ostanu kod kuće

Njegova je izjava uslijedila nakon što su se deseci prosvjednika okupili pred vratima gimnazije Batley u četvrtak ujutro, prisiljavajući školu da učenicima savjetuje da ostanu kod kuće dok policajci čuvaju školu. Navodno je 29-godišnji učitelj religije pokazala učenicima spornu sliku tijekom nastave u ponedjeljak. U četvrtak navečer morao je potražiti utočište nakon što je policija izrazila zabrinutost za njegovu sigurnost s obzirom na to da se njegovo ime pojavilo na internetu.

U Francuskoj islamistički terorist odrubio glavu učitelju koji je djeci pokazao karikature Muhameda

Ovaj incident dogodio se nekoliko mjeseci nakon što je islamistički terorist odrubio glavu jednom učitelju u Francuskoj koji je također učenicima pokazao slike Muhameda.

"Nikada nije prihvatljivo prijetiti ili zastrašivati učitelje. Potičemo dijalog između roditelja i škola kada se pojave ovakvi problemi. Međutim, priroda ovih prosvjeda, uključujući prijetnje i kršenje ograničenja zbog koronavirusa, potpuno je neprihvatljiva i mora se privesti kraju. Škole mogu slobodno uključiti niz pitanja, ideja i materijala u svoj kurikulum, uključujući i one izazovne ili kontroverzne, u skladu s njihovom obvezom da osiguraju političku ravnotežu. Pritom moraju voditi računa o potrebi promicanja poštovanja i tolerancije među ljudima različitih vjera i uvjerenja, što uključuje i odlučivanje o materijalima koji će se koristiti u učionici", rekao je ministar Williamson.

"U ovoj zemlji možemo preispitivati bilo koju religiju"

Sajid Javid, nekadašnji britanski ministar, također se oglasio protiv prosvjeda: "U ovoj zemlji možemo slobodno slijediti, propovijedati ili preispitivati bilo koju religiju. To su teško stečene slobode koje sve javne institucije moraju podržavati. Izvješća o zastrašivanju u Batleyju duboko su uznemirujuć i potencijalno opasan presedan".

S druge strane, Zaklada Ramadhan iz Manchestera kritizirala je reakciju Ministarstva obrazovanja. Mohammed Shafiq, izvršni direktor ove organizacije, rekao je da zajednica odbacuje svako nasilje ili prijetnju nasiljem te da će incident iskoristiti oni kojima je interes obilježiti muslimane negativnim imidžem.

"Alarmantno je da je Ministarstvo obrazovanja odlučilo pojačati takve podjele napadima na roditelje i učenike, umjesto da traži rješenje u kojem bismo razgovarali s poštovanjem o ovom pitanju", naglasio je Shafiq i dodao da žestoko osuđuje karikaturu i izrazio tugu što učitelj nije razmislio o posljedicama svoga čina.

Ravnatelj se ispričao roditeljima, ali to nije spriječilo prosvjede

Gary Kibble, ravnatelj škole Batley, pokušao je smiriti situaciju slanjem pisma roditeljima početkom ovog tjedna. Ponudio je "iskrenu ispriku" i dodao da je slika "potpuno neprikladna". Rekao je kako ovo može uvrijediti članove školske zajednice, te da je škola pokrenula istragu nakon pritužbi roditelja. Međutim, njegovo pismo nije odvratilo desetke prosvjednika od dolaska pred školu u četvrtak ujutro, a nakon što su se na društvenim mrežama pojavile poruke koje pozivaju članove lokalne zajednice da se pojave i zatraže ostavku učitelja. Škola je održala sastanak s lokalnim imamom prije najave suspenzije učitelja.

Jedan policijski izvor rekao je da učitelj nakon suspenzije uživa policijsku zaštitu. Jučer navečer učitelj, njegova partnerica i njihova djeca nisu bili u obiteljskoj kući i pretpostavlja se da su premješteni na sigurno mjesto. Policijski je izvor rekao da je u policiji održan niz sastanaka oko osiguranja prosvjeda i načina kako se nositi s ovim slučajem.

“Ovo je očito vrlo osjetljivo. Lokalni muslimani su se uznemirili, a učitelj se nije ispričao. Očito je da za njega sada postoji značajan rizik", rekao je policijski izvor za The Telegraph.

Odluku o suspenziji osudile udruge koje se bore za slobou govora

U listopadu prošle godine, francuskom učitelju Samuelu Patyju islamistički je terorist odrubio glavu nešto više od tjedan dana nakon što je učenicima na nastavi o slobodi izražavanja pokazao karikaturu proroka Muhameda. Karikaturu je prvi put objavio francuski časopis Charlie Hebdo 2012. godine, što je tri godine kasnije izazvalo oružani napad na urede časopisa u kojem je ubijeno 12 ljudi.

Odluku o suspenziji učitelja osudile su aktivističke skupine za slobodu govora. U srijedu navečer na društvenim mrežama kružile su poruke koje su pozivale ljude da brane čast "našeg proroka Muhameda" prosvjedujući pred školom. U jednoj objavi tvrdi se da je učitelj pokazao pogrdnu karikaturu i sugerira da se radi o karikaturi koju je objavio Charlie Hebdo.

"Nužno je da se svi pojavimo i tražimo ostavku ovog učitelja kao apsolutni minimum", napisao je na Facebooku Zeeshan Mohammed.

Sajan Hussain optužio učitelja za "sadističko ponašanje"

Učitelj je imenovan u izjavi koju je na internetu objavila humanitarna organizacija Purpose of Life koja surađuje sa školom Batley. Izvršni direktor organizacije Mohammad Sajad Hussain optužio je učitelja za sadističko ponašanje, dodajući da neće surađivati sa školom dok učitelj ne bude "trajno uklonjen".

Dr. Paul Stott, suradnik think tanka za vanjsku politiku i nacionalnu sigurnost Henry Jackson Society, rekao je u četvrtak: "Srednje škole imaju dužnost upoznati učenike sa spornim idejama i raspravama, kao dio procesa poučavanja djece o tome kako, a ne što razmišljati. Škole u Velikoj Britaniji ne smiju popustiti pred bijesnim ruljama na vratima škole".

Glasnogovornik škole Batley rekao je kako se i učitelj također "iskreno ispričao", te dodao: "Odmah smo prekinuli nastavu po ovoj temi. Djeci je važno učiti o vjeri i religiji, ali to se mora učiniti na osjetljiv način. Jedan od naših zaposlenika je suspendiran do neovisne formalne istrage. Škola usko surađuje s upravnim odborom i liderima lokalne zajednice u rješavanju ove situacije".

Tko je suspendirani učitelj?

Suspendirani učitelj stekao je licencu 2016. godine i nakon toga je radio u Batleyju. Odrastao je u ovom kraju, a studirao u Leedsu. Amaterski igra ragbi. U srijedu su na njegovoj skromnoj obiteljskoj kući bile navučene zavjese, a ispred nije bilo parkiranog automobila. Jedan je njegov susjed rekao: "On je drag čovjek. Vidim ga često kako odlazi u školu, ali već nekoliko dana ga nisam susreo".

U Kur'anu nema zabrane prikazivanja lika proroka Muhameda. No, muslimanski vjerski učenjaci gotovo jednoglasno to zabranjuju. Vjera je dugo obeshrabrivala prikazivanje svetih likova kako bi se izbjeglo eventualno idolopoklonstvo.

Prema Jonathanu Brownu, autoru knjige "Muhammad: A Very Short Introduction" „muslimanski su učenjaci zabranili bilo koje živo biće u umjetničkom obliku, bilo u skulpturi ili slikarstvu. Ova se odluka uglavnom temelji na hadisu, odnosno Muhamedovu citatu, u kojoj on kaže da anđeli neće ulaziti u kuće u kojima se nalaze kipovi. U moderno doba muslimanski su učenjaci dopustili fotografiranje i snimanje filmova, jer oni samo snimaju refleksije slika i nisu kreacije".

Mnogi muslimani osuđuju bilo kakvo prikazivanje slika Muhameda

Objava karikatura proroka Muhameda u Europi izaziva bijes muslimana već najmanje 15 godina i rezultira povremenim prosvjedima i smrtonosnim nasiljem u cijelom svijetu. Mnogi muslimani smatraju bilo kakvo prikazivanje Muhameda bogohulnim, a karikature teškom uvredom njihove religije.

Na zapadu su zagovornici slobode govora, poput francuskog časopisa Charlie Hebdo, često prikazivali Muhameda kao budalastog ili sklonog nasilju. Charlie Hebdo više je puta objavljivao karikature koje muslimani smatraju duboko uvredljivima, uključujući one na kojima je prikazan prorok Mohammed kako nosi bombu, naoružan nožem i u pratnji dviju žena odjevenih u crno, zaključuje The Telegraph.