Epidemiološke mjere ukinute: Zašto se ne dozvole posjete pacijentima u bolnicama u Krajini?

.

 

Nakon više od dvije godine koliko je sa intenzitetom trajala epidemija koronavirusa, rad u Kantonalnoj bolnici u Bihaću se skoro normalizovao.

Uključen je takozvani hladni program koji podrazumijeva pružanje zdravstvenih usluga vanjskim pacijentima kroz specijalističke ambulante, ali i bolničko liječenje. Zašto još uvijek nema posjeta pacijentima, pitanje je koje najviše zanima građane i na koje smo pokušali saznati odgovor.

Posjete pacijentima na liječenju u Kantonalnoj bolnici „Dr.Irfan Ljubijankić“ u Bihaću još uvijek nisu moguće.

Na upit direktor ove zdravstvene ustanove je u telefonskom razgovoru rekao, da uprava po tom pitanju, još uvijek nije dobila upute kriznih štabova po kojima bi se zabrana ukinula.

 

Zabrana će ostati na snazi, dok je ne ukine Krizni štab ministarstva zdravstva USK na čijem čelu je ministar Muris Halkić. Drugih zabrana nema, osim preporuke da se u zdravstvenim ustanovama još uvijek nose zaštitne maske.

"Posjete još uvijek nisu dozvoljene", kazao nam je ministar Halkić, "naravno postoje određeni izuzeci da se omogući rodbini da uđe kod težih pacijenata".

S druge strane iz kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, prema riječima Gorana Čerkeza, pomoćnika za javno zdravlje Ministarstva zdravstva FBiH, sve mjere, pa i ta, ukinute su davno, te da sada sve zdravstvene ustanove postupaju prema kriznim planovima.

 

Zato je važno da Krizni štab u USK bude agilniji i prati trendove koji su se pokazali ispravnim i u interesu pacijenata i gradjana.