bingo novi 1000x100

Erdoan o novom uspjehu odbrambene industrije: Uskoro i izgradnja domaćeg razarača protivzračne odbrane

.
Ne želimo više nabavljati iz inostranstva. Do današnjih dana došli smo odlučno radeći od 2004. godine, kada smo rekli da će naši projekti biti domaći i nacionalni, poručio je Erdoan

 

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je danas u Istanbulu kako će njegova zemlja ubrzo početi sa izgradnjom domaćeg razarača protivzračne odbrane TF-2000, javlja Anadolu Agency (AA).

Realizuju se ključni projekti odbrambene industrije

Erdoan je danas posjetio istanbulsko brodogradilište gdje je govorio na ceremoniji upriličenoj povodom puštanja u rad prvog domaćeg i nacionalnog obavještajnog broda turskih pomorskih snaga TCG Ufuk.

- Vjerujem da smo veoma dobro ušli u 2022. godinu realizirajući jedan za drugim ključne projekte naše odbrambene industrije - poručio je Erdoan.

Izrazio je želju da brod TCG Ufuk, za koji vjeruje da će doprinijeti učinkovitom izvršavanju sigurnosnih i obavještajnih aktivnosti na moru, bude od koristi Nacionalnoj obavještajnoj organizaciji. Pojasnio je kako je prvi obavještajni turski brod Ufuk izgrađen s nacionalnim inženjerskim sposobnostima.

Rijetki mogu dizajnirati, graditi i održavati vlastite ratne brodove

- Ne želimo više nabavljati iz inostranstva. Do današnjih dana došli smo odlučno radeći od 2004. godine, kada smo rekli da će naši projekti biti domaći i nacionalni. Pogotovo u posljednjih deset godina, događaji oko nas još jednom su nam pokazali da nacije koje ne mogu biti nezavisne u odbrambenoj industriji ne mogu s povjerenjem gledati u budućnost - naglasio je Erdoan.

Turski predsjednik poručio je kako je uspjeh Turske u oblasti odbrambene industrije postao vrlo važan izvor nade za potlačene narode i zajednice diljem svijeta. Naglašavajući da se svake godine povećava broj zemalja koje koriste proizvode turske odbrambene industrije, Erdoan je nastavio:

- Naša zemlja je trenutno među deset zemalja svijeta koje mogu dizajnirati, graditi i održavati vlastite ratne brodove. Do sada smo izvezli 180 mornarskih platformi u 25 zemalja. Uskoro ćemo početi i sa izgradnjom našeg razarača protivzračne odbrane TF-2000 - rekao je turski predsjednik.

Foto: Avaz

Izvor: