Erdoan: Turska je u bliskom kontaktu s Ukrajinom i Rusijom kako bi rat bio okončan čim prije

.
U ovom trenutku je neizbježno da će globalna sigurnosna arhitektura, posebno Vijeće sigurnosti UN-a, biti podvrgnuta ozbiljnoj reformi , istakao je Erdoan

 

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) je poručio da će Turska nastaviti doprinositi NATO-ovim mjerama odvraćanja i odbrane zasnovanim na solidarnosti Alijanse. 

- Očekujemo istu solidarnost od naših saveznika - rekao je Erdoan, te naglasio da je Turska u bliskom kontaktu s Ukrajinom i Rusijom kako bi rat bio okončan čim prije.

- Svako, posebno evropske zemlje, treba da podrži izbjeglice koje dolaze na njihova vrata i preuzme odgovornost kako bi ublažili njihove patnje. Mislimo da konačno rješenje treba biti zasnovano na kredibilnoj formuli koju će prihvatiti Rusija, Ukrajina i međunarodna zajednica. 

U ovom trenutku je neizbježno da će globalna sigurnosna arhitektura, posebno Vijeće sigurnosti UN-a, biti podvrgnuta ozbiljnoj reformi - istakao je turski predsjednik.

Erdoan kaže kako NATO mora zauzeti realističan i strateški pristup, dok pruža političku i praktičnu podršku Ukrajini u postojećem ratnom okruženju.- Nastavit ćemo naše razgovore sa Putinom i Zelenskim. Ulažemo napore da kreiramo atmosferu mira, posebno razgovorom dvojice lidera. Ukoliko bude pozitivnih zahtjeva, prijedloga da Turska bude posrednik, mi smo spremni na to. Spremni smo poduzeti taj korak - poručio je Erdoan.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE.

FOTO: TWITTER