Erdogan: Bitka za nezavisnost se nastavlja

.
Borba za nezavisnost i budućnost Turske se nastavlja, izjavio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u poruci povodom 98 godina od pobjede u Ratu za nezavisnost protiv grčkih snaga.

 

Dan pobjede obilježen je u vrijeme spora i vojnih vježbi Turske i Grčke u moru između Kipra i grčkog ostrva Krit. Do većih neslaganja došlo je nakon što je Turska u to područje poslala plovilo za istraživanje u pratnji ratnih brodova radi traženja rezervi gasa i nafte.

 

"Apsolutno nije slučajnost da su oni koji žele da nas isključe iz istočnog Mediterana isti osvajači koji su prije skoro jednog vijeka pokušali da osvoje našu domovinu", izjavio je Erdogan.

 

AP podsjeća da Grčka tvrdi da njoj pripadaju sporne vode i dobila je podršku EU, koja je osudila "protivzakonite aktivnosti" Turske i zaprijetila mogućim sankcijama Ankari.

 

Turska tvrdi da joj je oduzeto pravo na istraživanje energetskih resursa u Sredozemlju.

 

Vojska Turske juče je započela vojne vježbe, koje će trajati do 11. septembra, kao odgovor na vježbe Grčke i Kipra kojima su se priključili Francuska, Italija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

 

"Niko ne bi trebao da ima bilo kakve sumnje u našu riješenost kada se radi o tom pitanju i našu vjeru u pobjedu", poručio je Erdogan.

 

Današnji govor posvećen je bici kod Dumlupinara 1922. godine, kada su turske snage porazile grčku vojsku u regiji Anadolija.