Erdogan: Izbjeglicama nećemo zatvoriti vrata, već ih je 18.000 krenulo ka Europi

dlkjdkldj
Turska će granice prema Europi ostaviti otvorene kako bi migranti mogli proći, potvrdio je u subotu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, optuživši Europsku uniju da ne pomaže dovoljno Ankari po pitanju migranata.

"Nećemo zatvoriti vrata", objavio je Erdogan, dodavši kako je 18.000 migranata već u petak krenulo na put prema Europi, no ta brojka ne može se potvrditi, prenose agencije.

Otvaranje granica je agenciji Reuters već u četvrtak najavio neimenovani turski dužnosnik, istaknuvši da očekuje masovni pokret izbjeglica iz sirijske pokrajine Idlib gdje se nalazi milion raseljenih ljudi.

EU se oslanjala na Tursku da zaustavi migrantski val nakon što je od 2015. u Europu stiglo više od milion ljudi s Bliskog istoka, potaknuvši političku krizu u Europi.

Turski čelnik u subotu je kazao i kako je od ruskog predsjednika Vladimira Putina tražio da se njegova država povuče iz sirijskog sukoba i prepusti Turskoj da se sama bori sa sirijskom vladom.

Moskva i Ankara u sirijskom sukobu podržavaju sukobljene strane - Rusija vladu predsjednika Bašara al-Asada, a Turska pobunjenike.