ERDOGAN NAKON MASAKRA: "Ovo je genocid, Izrael je teroristička država"

Nikada nećemo dozvoliti da danas bude dan kada smo, kao muslimanski svijet, izgubili Jerusalem - kazao je Erdogan, napominjući da će Turska i dalje odlučno biti uz "palestinsku braću".

 Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je, komentarišući ubistva Palestinaca u Gazi, istakao da "izraelska država sije teror".

- Izraelska država sije teror. Izrael je teroristička država - rekao je turski predsjednik u obraćanju stipendistima AA i TRT-a u Londonu, dodajući da ono što radi Izrael predstavlja "genocid".

- Osuđujem ovu ljudsku tragediju, genocid, s čije god strane dolazio, Amerike ili Izraela - rekao je Erdogan.

Istakao je da će Turska učiniti sve napore da Jerusalem ne bude izgubljen.

- Nikada nećemo dozvoliti da danas bude dan kada smo, kao muslimanski svijet, izgubili Jerusalem - kazao je Erdogan, napominjući da će Turska i dalje odlučno biti uz "palestinsku braću".

Apelovao je na sve savjesne ljude da se odupru nepravdi koja se čini Palestincima.

- Pozivamo sve savjesne kršćane, Jevreje i sve druge vjernike da podignu glas protiv ove nepravde - rekao je Erdogan.

Na kraju je istakao da će turski Crveni polumjesec u narednom periodu dostaviti humanitarnu pomoć bolnicama u Gazi.

Poručio je i da će u petak u Istanbulu biti održan, kako je rekao, "veliki miting" povodom nasilja nad Palestincima u Gazi.

Podsjetimo, izraelska vojska ubila je najmanje 55 Palestinaca na protestima koji se od jutros održavaju na granici Gaze zbog otvaranja američke ambasade u Jerusalemu.

Ministarstvo zdravstva u Gazi saopćilo je da su izraelske snage i ranile najmanje 2.771 demonstranta, među kojima se nalazi i na stotine osoba sa ranama zadobijenim hicima izraelskih vojnika iz vatrenog oružja.

Hiljade Palestinaca podigli su šatore na granici Gaze i Izraela i protestiraju zbog preseljenja ambasade SAD-a iz Tel Aviva u Jerusalem i podsjećaju na Nakbu.

Inače, na današnji dan 1948. godine na okupiranoj palestinskoj zemlji proglašena je nezavisnost Izraela. Tako je počeo veliki progon Palestinaca koji se obilježava svakog 15. maja kao Nakba ili Velika katastrofa.