Erdogan nakon pobjede: Naša nacija je sama od sebe vladajuća partija

Turski lider Recep Tayyip Erdogan koji je, prema prvim i nepotvrđenim rezultatima, pobijedio na današnjim predsjedničkim i parlamentarnim izborima u Turskoj obratio se javnosti rekavši kako se nada da će izborni rezultati donijeti najbolje za Tursku.

"Zahvaljujem se svima širom svijeta na podršci. Nadam se da će ovi izbori biti dobri za našu naciju. To je moja iskrena želja. Nezvanični rezultati izbora su ispred nas prema kojima mi je naša nacija dala izvršno predsjedništvo ove zemlje. Ovo je velika odgovornost na mojim i ramenima vladajuće partije. Želim se zahvaliti svim građanima koji su progovorili sami za sebe i za nas. Hvala svoj našoj braći koja je iskoristila svoje pravo glasa. Naša nacija je sama od sebe vladajuća partija", istakao je Erdogan na početku govora.

Turski lider istakao je veliko zadovoljstvo što Tursku može nazvati demokratskom zemljom.

"Ovi izbori ponekad nisu prihvaćeni kao demokratski, ali ohrabrujem sve one koji sumnjaju u njih da ih detaljno pogledaju. Danas imamo pobjedu demokratije. Moja cijenjena nacija i naši građani su uzeli svoju odgovornost i glasali. Sada ćemo učiniti puno više za naciju. Služit ćemo cijeloj naciji. Proteklih godina borili smo se za ovo i nećemo odustati. Sa svim pravilima i procesima bili smo veoma precizni u razvoju demokratije u Turskoj i nastavit ćemo u tome", naglasio je Erdogan.

Turski lider dodao je kako će Turska u budućnosti rasti u svim poljima, a posebno će se boriti da zaustavi diskriminaciju na svim poljima.

"Svi naši državljani koji su diskriminarini će imati dodatne koristi od demokratije. Nećemo diskriminirati ljude na osnovu religije, odjeće, boje kože i drugih opredjeljenja. Nećemo dozvoliti narušavanje osnovnih ljudskih prava. Radit ćemo teško za ovo i uz ovu podršku nacije želimo razvijati Tursku. Imat ćemo nove legislative i novi sistem će biti implementiran što je prije moguće. Nosit ćemo našu naciju u budućnost i radit ćemo danju i noću. Uvijek će nam trebati nove reforme. Vodit ćemo državu bez diskriminacije. Želimo razvijati ekonomiju Turske. Ponavljam još jednom, nadam se da će rezultata izbora biti dobri za našu zemlju", kazao je Erdogan.

Milioni građana u Istanbulu, Ankari, Antaliji i drugim gradovima širom Turske večeras slave Erdoganovu pobjedu. Okupljeni na ulicama i trgovima uzvikivali su Erdoganovo ime još otkako su izašli rezultati prvih glasova prema kojima je Erdogan bio u vodstvu.