Erdogan osudio pokušaj puča u Venecueli

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska osuđuje pokušaj puča u Venecueli.

"Turska, koja je i sama osjetila negativne posljedice vojnih udara i koja se borila protiv vojnih udara, osuđuje pokušaj puča u Venecueli. Cijeli svijet morao bi poštovati demokratski izbor građana Venecuele", kazao je Erdogan putem Twittera.

Dodao je da su u demokratijama glasačke kutije one koje u konačnici odlučuju, prenose vijesti.ba.

"Oni koji pokušavaju da na čelo Venecuele postave guvernera kao u postmodernoj koloniji moraju znati da se na demokratskim izborima odlučuje kako će se upravljati jednom zemljom", dodao je te podsjetio da je predsjednik Venecuele na vlast došao pomoću demokratskih izbora.

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro pozvao je narod na ulicu kako bi štitili domovinu i ustavni poredak.

"Komandanti su izrazili posvećenost Ustavu. Pozivam narod na ulicu da štiti domovinu i ustavni poredak", naveo je Maduro putem društvenih mreža.

Američka administracija pružila je punu podršku pokušaju udara u Venecueli, predvođenog Juanom Guaidom koji se proglasio privremenim predsjednikom.

Guaido je jutros objavio videoporuku koja je snimljena u zračnoj bazi u Caracasu, a oko njega su bili pripadnici venecuelanske vojske i privedeni aktivist Leopoldo Lopez. U trominutnoj video poruci Guaido je kazao da će vojnici koji izađu na ulice štititi ustav države.

Dan uoči najavljenih masovnih antivladinih protesta, Guaido je kazao kako je došao presudni čas. 

Venecuela je pogođena protestima od 10. januara, kada je predsjednik Maduro položio zakletvu za drugi mandat nakon izbora koje je opozicija bojkotovala. 

Napetost se dodatno povećala kada se opozicioni lider Guaido 23. januara proglasio za privremenog šefa države, što su podržali SAD i mnoge europske i latinoameričke države. Rusija, Turska, Kina, Iran, Bolivija i Meksiko podržavaju vlast venecuelanskog predsjednika Madura.