Erdogan proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima u Turskoj

Kandidat AK Partije u okviru Narodne alijanse i prvi čovjek Republike Turske Recep Tayyip Erdogan odnio je pobjedu na predsjedničkim izborima u Turskoj, prvi su nezvanični rezultati brojanja glasova. Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) u koaliciji sa Strankom nacionalnog pokreta (MHP) osvojila je blizu 54 posto glasova za Parlament ove države.

Erdogan se u svom obraćanju zahvalio svima koji su glasali za njega te im čestitao na pobjedi demokratije. Poručio je da je Turska održala lekciju demokratije cijelom svijetu.

"Poznati su nezvanični rezultati izbora. Narod mi je povjerio funkciju predsjednika", poručio je Erdogan.

Iako su brojni analitičari i mediji danima uoči izbora spekulisali da je Erdoganova popularnost opala u posljednja dva mjeseca i da je moguće veliko iznenađenje tako što bi trka za funkciju šefa države otišla u drugi krug, to se ipak nije desilo. 

Pobjeda Erdogana i veliki broj mandata njegove AK partije u koaliciji sa MHP-om za turski parlament epilog je prijevremenih izbora. 

Prema nezvaničnim rezultatima nakon 100 posto obrađenih biračkih listića Recep Tayyip Erdogan je osvojio blizu 53 posto od ukupnog broja glasova, prvi su nezvanični rezultati današnjih izbora. Prelazak praga od 50 posto glasova znači da neće biti drugog kruga izbora za predsjednika ove zemlje.

Građani koji su dali glas aktuelnom turskom predsjedniku i njegovoj stranci mahom su izjavljivali da je Erdogan najbolji izbor za Tursku koji ispunjava obećanja, drži svoju riječ i težak je protivnik za sve neprijatelje njihove zemlje.

"Glasao sam za Recepa Tayyipa Erdogana", rekao je 52-godišnji stanovnik Istanbula Yasar Ayhan te dodao: "Ponosni smo na njega. On nije samo lider, on je svjetski lider."

Najbliži Erdoganov suparnik na predsjedničkim izborima, Muharrem Ince, osvojio je oko 30 posto glasova. Nakon njih slijede Selahattin Demirtas, Meral Aksener, Temel Karamollaoglu i Dogu Perincek.
 

Prebrojano 188.080 kutija s glasačkim listićima



Glasnogovornik AKP-a kazao je da će novi predsjednički sistem donijeti najbolje Turskoj. 

"AK partija pokazuje odgovornost i autoritet toga da bude vladajuća partija u državi. Mi ćemo pokazati da će se dominacija društva održati. Mišljenje društva će svi prihvatiti, ali prijetnje nisu prihvatljive i pojedini političari moraju preuzeti odgovornost za njih."

Nakon što je danas obavio građansku dužnost Erdogan je kazao da je s ovim predsjedničkim sistemom Turska postavila visoko ljestvicu kada je riječ o naporima da se nadmaše okviri savremene civlizacije.

Izborna kampanja Erdogana i njegove stranke zasnivala se se na logici akumulacije dostignuća i nužnosti njihovog kontinuiteta, te na ulozi lidera koji može voditi državu, kako su istakli u ovoj teškoj fazi. 

Na 180.065 birališta Turci su glasali za novog predsjednika i sastav parlamenta na prijevremenim izborima koje je raspisao aktuelni predsjednik Erdogan nakon što su se građani na prošlogodišnjem referendumu odlučili da njihova zemlja pređe na predsjednički politički sistem, što je usvojio i turski parlament kroz paket izmjena i dopuna u vezi sa usklađivanjem normi i provedbi ustavne reforme.

Pojednostavljeno to znači da se od danas ukida funkcija premijera, koju je u posljednjem mandatu obavljao Binali Yıldırım, a izvršne ovlasti prelaze u ruke predsjednika. Referendumom je odlučeno i da će umjesto dosadašnjih 550 parlamentaraca, novi sastav turske skupštine činiti 600 političara.

Osam političkih stranaka i 68 nezavisnih kandidata našlo se na izbornim listama za ulazak u 27. saziv turskog parlamenta.

Narodna alijansa u kojoj se nalazi i Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) prema još uvijek nezvaničnim rezultatima, vodi sa blizu 54 posto od ukupnog broja glasova. Opoziciona Republikanska narodna stranka (CHP) sa partnerima u koaliciji ima 34 posto glasova.
 

Prvi put u historiji Turske dozvoljene koalicije



Ovi izbori bili su posebni i zbog činjenice da su po prvi put u historiji ove zemlje dozvoljene stranačke koalicije nakon što je izmjenjen izborni zakon u martu ove godine.

Za današnje izbore u Turskoj je bilo registrovano 56.322.632 birača, a pravo glasa imali su i turski državljani za adresom u inostranstvu - njih 3.047.323. 

Tokom danas mediji su pisali o brojnim malverzacije koje su prijavljene komisijama u manjim mjestima širom Turske. Turski BBC je izvještavao da su zabilježeni incidenti, tučnjave i ranjavanje tri osobe nožem.

Predsjednik turske Izborne komisije saopćio je danas da su vlasti preduzele "potrebne inicijative" poslije navoda o neregularnostima na biralištima u jugoistočnoj Turskoj. On je kazao kako su pokrenute administrativne i krivične procedure.