Erdogan: Sankcije Iranu ne smatramo ispravnim

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da sankcije Iranu ne smatra ispravnim jer su usmjerene ka narušavanju ravnoteže u svijetu.

Govoreći na redovnom sastanku zastupnika u Parlamentu u ime Partije pravde i razvoja u Ankari, osvrnuo se na aktuelna dešavanja.

"Sankcije ne smatramo ispravnim jer su usmjerene ka narušavanju ravnoteže u svijetu. To je u suprotnosti s međunarodnim pravom i diplomatijom. Ne želimo živjeti u imperijalističkom svijetu."

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu kritizirao je, također, ranije u utorak ponovno uvođenje sankcija Iranu, nazivajući potez Washingtona jednostranim, opasnim i nerazboritim.

'Opasan potez SAD-a u Siriji'

Rekao je da bi se umjesto toga trebalo posvetiti dijalogu.

Američke sankcije Iranu, koje su prvobitno ukinute potpisivanjem nuklearnog sporazuma 2015, u ponedjeljak su stupile na snagu.

Teheran najavljuje da će ih kršiti i nastaviti prodavati svoju naftu.

Na pitanje u vezi sa zajedničkim patrolama Sjedinjenih Američkih Država i kurdskih Jedinica za zaštitu naroda (YPG) na sjeveru Sirije Erdogan je rekao: "Takvo nešto nije prihvatljivo i može dovesti do ozbiljnih negativnosti na granici."