Erdogan: Turska je odnijela veliku pobjedu

.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je potpisani Memorandum s Finskom i Švedskom diplomatska pobjeda njegove zemlje.

Erdogan je odgovarao na pitanja novinara danas u Madridu nakon završetka Samita NATO-a, a tom prilikom je kazao da je NATO još jednom dao podršku Ukrajini.

„Naš (NATO) savez daje punu podršku Ukrajini. Ali, to moramo pokazati vizijom mira i nastojati da se humanitarna drama zaustavi što prije“, rekao je Erdogan, te dodao:

„Važno je da se pokaže odlučnost NATO-a u borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima. Međutim, ova odlučnost ne bi trebala ostati samo na papiru.“

Govoreći o borbi protiv terorizma, Erdogan je kazao da ono što se dogodilo u kontekstu zahtjeva Švedske i Finske za članstvo u NATO-u pokazalo crvene linije Turske u pogledu terorizma.

„Kao zemlja koja se gotovo 40 godina bori protiv separatističkog terorizma i kojoj je terorizam odnio hiljade djece, nemamo strpljenja za zamajavanje. Memorandum s Finskom i Švedskom je diplomatska pobjeda za Tursku“, poručio je Erdogan.

Podvukao je kako će pomno pratiti implementaciju tačaka iz memoranduma i poduzeti korake u skladu s tim.

„Obećanje Švedske je izručenje 73 terorista Turskoj“, kazao je Erdogan.

„Prije svega, PKK, YPG, PYD, FETO, oni moraju biti izbrisani. Moraju dovršiti zakonske regulative u vezi s tim što je prije moguće“, dodao je Erdogan.

Na pitanje novinara o kupovini aviona F-16 od SAD-a, temi o kojoj je danas bilo riječi, Erdogan je odgovorio:

„Iskreni napori Bidena po ovom pitanju imat će ozbiljnu podršku. Poslat ću što prije delegaciju u Ameriku.“