Erdogan: U Tursku smo iz inostranstva priveli 80 terorista FETO-a

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je Turska do sada u inozemstvu uhvatila i turskim organima predala ukupno 80 članova terorističke organizacije FETO i najavio nastavak odlučne borbe protiv te grupe koja je odgovorna za pokušaj vojnog udara u julu 2016. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

“Nastavit ćemo hvatati i sve preostale, uključujući i njihovog vođu u Pensilvaniji“, poručio je Erdogan u obraćanju hiljadama građana koji su ga pozdravili po dolasku na regionalni kongres Stranke pravde i razvoja (AK Parti) u istanbulskom distriktu Maltepe.

Prošle sedmice je Turska obavještajna služba (MIT) uhapsila i u Tursku dovela trojicu članova FETO-a iz Gabona, a ranije su šestorica istaknutih članova te terorističke uhvaćena na Kosovu i prebačena u Tursku.

U obraćanju na regionalnom kongresu Ak Partije Erdogan je također kazao da Turska nastavlja odlučnu borbu protiv svih terorističkih organizacija u zemlji i regiji.

“Od početka operacije Maslinova grana u sirijskoj regiji Arfin neutralizirana su ukupno 4.163 terorista. Na sjeveru Iraka je neutralizirano 337, a unutar Turske još 190 terorista. Nećemo stati, idemo dalje. Teroristi će bježati, a mi ćemo ih hvatati“, kazao je Erdogan.

Turske snage provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a unutar Turske i na sjeveru Sirije i Iraka.

Vojne operacije u pograničnim regijama Iraka i Sirije bazirane su na pravima Turske zasnovanim na međunarodnom pravu na samoodbranu i rezolucijama Ujedinjenih nacija koje se tiču borbe protiv terorizma.

Operacije se provode uz poštivanje teritorijalnog integriteta susjednih zemalja i s ciljem neutralizacije terorističke prijetnje.