EU bi mogla do sredine maja produžiti ograničenja na putovanja

granice

Predloženo je produženje roka kako bi se osiguralo da sve mjere poduzete protiv pandemije budu uspješno provedene.

Evropska unija bi mogla do sredine maja produžiti ograničenja na putovanja, saopćeno je danas iz Evropske komisije povodom vanrednih mjera uvedenih u cilju ograničavanja širenje koronavirusa.

EU je sredinom marta odlučila da zatvori vanjske granice za sva putovanja koja nisu nužna na mjesec dana s ciljem suzbijanja širenje virusa.

Međutim, Evropska komisija je u srijedu predložila produženje ograničenja na putovanja u EU do 15. maja zbog pandemije koronavirusa.

Predloženo je produženje roka kako bi se osiguralo da sve mjere poduzete protiv pandemije budu uspješno provedene, tako da bi granice mogle biti otvorene tek 15. maja ukoliko se stanje s pandemijom ne pogorša.

Tehnički, zemlje članice su te koje trebaju koordinirati svoje aktivnosti i nametnuti ograničenja na putovanja jer EU nema zakonsku nadležnost za nametanje takvih mjera.

Iz Evropske komisije su poručili da ograničenja na putovanja u EU mogu biti efikasna samo ako ih budu poštovale sve zemlje članice.

Članice EU-a bi u narednim sedmicama trebale odlučiti o mogućem produženju ograničenja na putovanja, ali u ovom trenutku je nejasno hoće li taj prijedlog dobiti podršku svih Vlada budući da se neke zemlje planiraju postepeno vraćati u normalan život već od sljedeće sedmice.