EU će uskoro ukinuti vize za građane Kosova, Priština dobila pozitivne kritike

č
Vijeće Evropske unije usuglasilo je danas stajalište o ukidanju viza za građane Kosova i još preostaje potvrda Europskog parlamenta da bi ova odluka bila konačna.

"Kosovo je uložilo velike napore u poboljšanje svoje sigurnosti, u upravljanje migracijama i usklađivanje s viznom politikom EU", izjavila je švedska ministrica za migracije Maria Malmer.

Republika Kosovo je posljednja zemlja sa teritorije zapadnog Balkana čiji građani još uvijek trebaju vize za ulazak u zemlje EU.

Ministri unutarnjih poslova država članica EU danas su u prvom čitanju odobrili odluku o ukidanju viza i sada preostaje još potvrda Europskog parlamenta.

Kosovska predsjednica Vjosa Osmani pohvalila se na Twitteru uspjehu ove zemlje kada je u pitanju jačanje demokratije.

Odluka će stupiti na snagu kada se počne primjenjivati novi sistem za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja putnicima koji ne trebaju vizu u EU (ETIAS) ili najkasnije od prvog dana 2024. godine.

Prvobitno je bilo planirano da primjena sistema ETIAS počne 1. januara ove godine, zatim se govorilo o svibnju ove godine, a prema najnovijim informacijama počet će 1. novembra ove godine.

Građani Kosova moći će poput ostalih građana država zapadnog Balkana putovati u EU bez viza i ostati do 90 dana u bilo kojem razdoblju od 180 dana.