EU: Donatorska konferencija za rad na vakcini protiv koronavirusa 4. maja

ursula
Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen organizovaće 4. maja donatorsku konferenciju preko interneta kako bi se prikupila sredstva za istraživanja radi pronalaženja vakcine protiv novog korona virusa, najavljeno je u Briselu.

 

Vakcina je “naša najbolja kolektivna šansa da pobijedimo virus”, izjavila je Fon der Lajen na konferenciji za novinare.

Donatorska konferencija će, kako je dodala, “omogućiti da se razmotri pitanje nedostataka u finansiranju i da se pronađu inovativna i pravična rešenja”.

Fon der Lajen je dodala da će konferencija biti organizovana u koordinaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

“Nadam se da će zemlje i organizacije iz cijelog svijeta odgovoriti na ovaj poziv”, rekla je predsjednica Europske komisije.

Predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel je na istoj konferenciji za novinare predstavio plan za koordinirani izlazak iz izolacije u uvropskoj uniji.

“Očigledno je da će društva morati da žive sa virusom dok ne budu pronađeni vakcina ili tretman”, naveo je on.

Svjetska zdravstvena organizacija je početkom nedjelje procijenila da je razvoj “sigurne i efikasne” vakcine neophodan za potpuno zaustavljanje prenošenja korona virusa koji je odnio više 120.000 života širom svijeta.

U toku je svjetska trka u pronalaženju vakcine protiv korona virusa. Farmaceutski giganti Sanof i GSK su jučer saopštili da će udružiti snage u cilju pronalaženja vakcine, a rezultate očekuju do 2021. godine.