EU pokušava da uspostavi mir između Azerbejdžana i Armenije, održani pregovori u Briselu

.

Od raspada Sovjetskog Saveza, dvije zemlje su vodile dva rata oko Nagorno-Karabakha, male planinske enklave koja je dio Azerbejdžana, ali u kojoj živi oko 120.000 etničkih Armena.

Evropska unija pozvala je Azerbejdžan i Armeniju da se uzdrže od „nasilja i oštre retorike“ u subotu u posljednjoj rundi pregovora u mukotrpnom mirovnom procesu u kojem Rusija također pokušava da zadrži vodeću ulogu, javlja Reuters.

Predsjednik Vijeća EU Charles Michel ugostio je predsjednika Azerbejdžana Ilhama Aliyeva i armenskog premijera Nikola Pashinyana na razgovorima u Briselu s ciljem povlačenja linije pod više od tri decenije neprijateljstava.

Od raspada Sovjetskog Saveza, dvije zemlje su vodile dva rata oko Nagorno-Karabakha, male planinske enklave koja je dio Azerbejdžana, ali u kojoj živi oko 120.000 etničkih Armena.

Armenija kaže da bi predloženi mirovni sporazum trebalo da im osigura posebna prava i garantuje njihovu sigurnost. Azerbejdžanski ministar vanjskih poslova Jeyhun Bayramov odbacio je taj zahtjev u intervjuu za Reuters u junu, rekavši da je nepotreban i da predstavlja miješanje u azerbejdžanske poslove.

„Pravi napredak zavisi od narednih koraka koji će se morati preduzeti u bliskoj budućnosti. Kao prioritet, nasilje i oštra retorika treba da prestanu kako bi se obezbjedilo odgovarajuće okruženje za mir i pregovore o normalizaciji“, rekao je Michel. On je rekao da je izrazio ohrabrenje EU da Azerbejdžan direktno razgovara sa Armenima iz Karabakha kako bi se razvilo poverenje između strana.

Osim EU, Sjedinjene Američke Države također podstiču strane da postignu mirovni sporazum.

Rusija, tradicionalni posrednik u regionu, zauzeta ratom u Ukrajini rizikuje da se njen uticaj smanji. Rusija je u subotu saopštila da je spremna da organizuje trosmjerni sastanak sa Armenijom i Azerbejdžanom na nivou ministara vanjskih poslova. To bi moglo biti praćeno samitom u Moskvi radi potpisivanja mirovnog sporazuma, navodi se u saopštenju i dodaje da bi sastavni dio ovog dogovora trebalo da budu „pouzdane i jasne garancije prava i sigurnosti Armena u Karabakhu“ i implementacija ranijih sporazuma između Rusije, Azerbejdžana i Armenije.