EU šalje avione, helikoptere, brodove i hrpu novca Grčkoj za odbranu granice

slika
Vodeći evropski dužnosnici, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, posjetili su danas grčko-tursku granicu na kojoj se, prema podacima UN-a, nalazi 13.000 migranata koji iz Turske pokušavaju prijeći u EU.

- U ime hrvatskog predsjedavanja EU došli smo izraziti solidarnost s vladom Grčke, ali i pronaći način za borbu s ovom krizom. Pohvalio bih grčkog premijera koji je promijenio politiku Grčke koja ne dopušta ilegalne migracije. Nama je svima u interesu da grčka granica ostane netaknuta - kazao je Plenković.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Leyen) kazala je da je svima u interesu da zaštite grčku granicu.

- Grčke vlasti se bore s teškim zadatkom. Grčke brige su i naše brige. Ovo nije samo grčka nego EU granica. Danas sam ovdje kao Evropljanka. Želim izraziti i saosjećanje prema migrantima - kazala je Fon der Lajen.

 

Ona je kazala i da je EU spremna vojno i finansijski pomoći Grčkoj.

- Frontex je spreman poslati na granicu svoj tim, jedan brod i šest patrolnih brodova, tri helikoptera, jednu letjelicu, 100 službenika na granice. Sedamsto miliona eura smo spremni izdvojiti za pomoć odbrane granice Grčkoj. Iskoristit će se za uspostavu infrastrukture. Treće, radimo po zahtjevu zaprimljenom od Grčke koja može očekivati i medicinske zalihe i pomoć - rekla je predsjednica EK te dodala da "Turska nije neprijatelj".

Dejvid Sasoli (David Sassoli), predsjednik Evropskog parlamenta, obratio se nakon nje.

- Na Evropi je da radi na jednakoj redistribuciji, da garantira prava i slobode ljudima u Evropi. Ali, ako nemamo zajedničku politiku za migracije, kako to možemo pružiti? Kako možemo biti vodeći u zaštiti ljudskih prava - istakao je Sasoli.