EU uvodi stroža pravila za odobravanje pesticida

Proces autorizacije pesticida u EU trebao bi se temeljiti na nezavisnim studijama i biti transparentniji, zaključili su zastupnici Europskog parlamenta.

Europarlamentarci su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu s 526 glasova za, 66 protiv i 72 suzdržana prihvatili izvješće Posebnog odbora za postupak Unije za odobravanje pesticida (PEST) koje preporuča stroži postupak ispitivanja i autorizacije pesticida u Europskoj uniji .

Izvješćem se poziva se na javno provođenje nezavisnih i transparentnih ispitivanja u postupcima odobravanja potencijalno štetnih kemikalija, kao i promicanje korištenja pesticida niskog rizika te dodatno utvrđivanje kancerogenosti glifosata, piše Index.

Također se traži strogo testiranje ne samo aktivnih supstanci već i samih pesticida te mješavina i ostataka i zaštita javnosti zabranom korištenja pesticida u područjima kao što su javni parkovi i vrtovi.

„Od ključne je važnosti da postupak odobravanja ostane utemeljen na znanosti. Kad je riječ o ovako važnom pitanju, znanstveno istraživanje mora biti kraj i početak priče. Nema mjesta za pojedinačne interese ili ideologiju“, rekao je jedan od izvjestitelja, njemački zastupnik Norbert Lins (EPP).

Europski parlament je u ožujku 2018. uspostavio poseban odbor PEST na inicijativu Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a kako bi se istražio postupak koji je rezultirao produljenjem dozvole za glifosat u Europskoj uniji na još pet godina.

„Nedavna otkrića plagiranja potvrđuju kako je bio nužan angažman Posebnog odbora. Pozivamo Europsku komisiju da provede reviziju postupka odobravanja pesticida u Europi kao i re-evaluaciju autorizacije glifosata“, rekao je na plenarnoj sjednici čelnik PEST-a Eric Andrieu (S&D).

Njemački institut plagirao zahtjeve za obnovu dozvole za glifosat

Utvrđeno je kako je njemački Federalni institut za procjenu rizika (BfR) plagirao procjene zahtjeva za obnovu dozvole za glifosat koje su podnijeli proizvođači. Kancerogeni učinci uklonjeni su, kao i upozorenja na opasnost, a veliku ulogu u procjenama imala je korporacija Monsanto.

Hrvatski zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec također podržava reformu postupka odobravanja pesticida.

"Postupak odobravanja pesticida treba se temeljito reformirati, a studije naručene od strane agroindustrije ne smiju završiti sakrivene u ladicama. Posebni odbor nije mogao riješiti kontroverzu oko kancerogenosti glifosata i zbog toga je zatražio sustavni pregled svih relevantnih studija. Sljedeći krug odluka o tome hoće li se zabraniti glifosat s naših polja bit će 2022. godine. Svaka buduća odluka o glifosatu treba u potpunosti razmotriti nezavisne znanstvene studije te osigurati objektivno i transparentno donošenje odluka o rizicima od nastanka raka i prijetnjama bioraznolikosti koje takvo korištenje uzrokuje“, ocjenjuje Škrlec.