EUFOR upozorio vlasti u BiH: U slučaju novih sukoba, spremni smo na vojnu intervenciju

Home

EUFOR upozorio vlasti u BiH: U slučaju novih sukoba, spremni smo na vojnu intervenciju


Mirovne snage Evropske unije (EUFOR) upozorile su bh. političke lidere da su spremne intervenirati u kratkom roku u slučaju da se obnovi nasilje, dvije decenije od okončanja rata u kojem je ubijeno 100.000 ljudi.

Izvršni mandat

Zabrinutost raste zbog sve veće nestabilnosti na historijski nestabilnom Balkanu, uključujući separatističke pritiske u BiH, parlamentarni bojkot u Crnoj Gori i obnovljene napetosti između Srbije i njene nekadašnje pokrajine Kosova, javlja Reuters.

- Mnogo toga je postignuto, ali ponovo može biti izgubljeno - rekao je generalmajor Anton Waldner na ceremoniji u Sarajevu, kojom je obilježeno njegovo preuzimanje komande nad EUFOR-om.

EUFOR ima 800 vojnika raspoređenih u BiH.

- Još je na snazi izvršni mandat koji omogućava značajno pojačanje snaga EUFOR-a u kratkom roku. Neću oklijevati da po potrebi pozovem te rezervne snage. Vi, politički lideri, imate najmoćniji ključ u svojim rukama - poručio je Waldner.

Novi komandant operacija EUFOR-a, general James Everard, kazao je da su bili prisutni "eksterni utjecaji u igri na regiji šireg zapadnog Balkana i u BiH, koji imaju potencijal da dovedu u pitanje napredak".

Sve manji utjecaj

Lideri zapadnih zemalja optužili su Rusiju da pokušava iskoristiti sve manji utjecaj EU na Balkanu tako što manipulira političkim događajima u regiji.

Rusija, koja negira takve optužbe, historijski je saveznik Srba.

- U svjetlu takvih izazova, ključno je da zajednički ustrajemo - dodao je Everard.

Prošle godine crnogorske vlasti optužile su grupu srbijanskih i ruskih nacionalista da su planirali puč tokom izbora kako bi opozicijska alijansa došla na vlast. Rusija se snažno protivi da bivša jugoslavenska republika postane članica NATO-a, ali je odbacila optužbe.

EUFOR je prvi put raspoređen u BiH 2004. godine, kada su zamijenili Stabilizacijske snage NATO-a (SFOR), koje su brojale više od 60.000 vojnika.

Iz NATO-a su ranije naveli kako bi u slučaju izbijanja bilo kakvog nasilja u BiH mogli brzo rasporediti vojne snage, uglavnom iz Italije i Njemačke.

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 28/03/2017 - 22:24

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top