Euronews o migrantskoj i humanitarnoj krizi u BiH: Ko je kriv?

.
Euronews je objavio analizu migrantske krize u Bosni i Hercegovini u prvi plan stavljajući pitanje "Ko je kriv?".

Euronews piše kako je od januara 2018. godine više od 70.000 migranata prošlo kroz BiH, mali broj je tražio azil, a većina je samo željela proći do Hrvatske, odnosno ući u Evropsku uniju.

 

S obzirom na to da su granice zatvorene, migranti ostaju na teritoriji BiH, osuđeni na (ne)milost vlasti i građana.

 

Evropska unija je za rješavanje ovog problema dala 89 miliona eura, rekla je glasnogovornica Evropske komisije Ana Pisonero za Euronews. Dodala je kako novac ne ide direktno državi, već prolazi kroz IOM, koji je od juna 2018. primio 77 miliona eura.

 

"Bosna je u potpunosti ovisna o EU kada je riječ o političkoj i ekonomskoj stabilnosti, posmatra je kao svjetlo na kraju tunela. Nijedan političar u Sarajevu nema hrabrosti da se suoči s ovim problemom i obrati se EU riječima: 'Vidite, morate se nositi s ovim problemom, ne samo tako što ćete postavljati šatore, moramo se dogovoriti i o granicama'", govori analitičar i novinar Refik Hodžić za Euronews.

 

Hodžić je dodao kako EU ima veoma "arogantan" stav, ističući da se čini kao da šalju poruku: "Dali smo vam milione eura, ovaj problem je trebao biti riješen".

Pojedini vjeruju da lokalne vlasti nemaju želju ni volju da naprave najmanje potrebne korake kako bi pomogli, čak se ne žele uključiti ni u proces uključivanja struje za migrantske centre.

 

S druge strane, Euronews dodaje i da entiteti ne žele sarađivati kako bi riješili ovaj problem, što pravi još veće komplikacije.

 

Kroz kompletan tekst jasno se može zaključiti da bez saradnje na entiteskom nivou, razumijevanja EU i adekvatnih koraka IOM-a migrantska kriza u BiH još dugo neće biti riješena.

 

"Hladno januarsko jutro, na cesti srećemo mladu majku koja gura kolica prema granici. Polako počinje padati snijeg. Objašnjava nam kako su nju, bebu, njenog supruga i najstarijeg sina vratili s hrvatske granice te kako su pješačili 15 kilometara nazad u kamp. 'Ne želimo ostati u IOM-ovim kampovima. Želimo ići u Njemačku', rekla je", navodi se u zaključku Euronewsovog teksta.