Europska unija osudila Rusiju zbog Navalnog i pozvala da ga se hitno oslobodi

.
EUROPSKA UNIJA u srijedu je osudila odluku ruskih vlasti o kažnjavanju oporbenog političara Alekseja Navalnog zatvorskom kaznom, ocjenjuje ju "politički motiviranom" i traži njegovo puštanje na slobodu, kao i drugih građana koji su osuđeni jer su koristili svoje pravo na mirno okupljanje i slobodu izražavanja.

"Europska unija osuđuje odluku ruskih vlasti o kažnjavanju Navalnog i smatra je neprihvatljivom jer je politički motivirana i protivna međunarodnim obvezama Rusije u pogledu ljudskih prava", kaže se u izjavi Visokog predstavnika Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella, koji ju je dao u ime Europske unije.

 

Borrell najavljuje da će se o pitanju odnosa prema Navalnom razgovarati na sljedećem sastanku ministara vanjskih poslova te će se "raspravljati o implikacijama i mogućim daljnjim akcijama".

 

Dobio tri i pol godine zatvora

Navalni je u utorak u Moskvi osuđen na tri i pol godine zatvora, odnosno na dvije godine i osam mjeseci koliko mu je još ostalo nakon što je ranije bio u kućnom pritvoru.

 

Osuđen je jer navodno nije poštovao uvjetnu kaznu budući da se nije redovito javljao vlastima iako je u to vrijeme bio u Njemačkoj, oporavljajući se od trovanja vojnim otrovom.

Europska unija pozvala da se Navalnog hitno oslobodi

EU poziva da se Navalnog hitno oslobodi, kao i sve građane koji su privedeni nakon što su proteklih dana sudjelovali u prosvjedima diljem Rusije.

 

Masovna uhićenja građana i novinara "potvrđuju kontinuirani negativan obrazac smanjivanja prostora za oporbu, civilno društvo i neovisne glasove u Ruskoj Federaciji", ističe Borrell.

 

On u četvrtak putuje u posjet Rusiji u trenutku kada više zemalja članica traži uvođenje novih sankcija protiv Moskve.

 

Borrellov glasnogovornik Peter Stano je u utorak izjavio da bi se visoki predstavnik želio sastati s Navalnim i da je u kontaktu s njegovim suradnicima.