Europske burze nadoknađuju jučerašnje gubitke

Najviše su jutros porasle cijene dionica u bankarskom sektoru, 0,6 posto, koji je jučer bio među najvećim gubitnicima.

Europskim burzama su jutros cijene dionica porasle, ponajviše u bankarskom sektoru, čime su nadoknadile dio jučerašnjih gubitaka.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je jučer pao 1 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,20 posto, na 7.341 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,15 posto, na 12.358 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.643 boda.

Nakon što su jučer cijene dionica osjetno pale zbog slabijih nego što se očekivalo podataka iz gospodarstva eurozone, jutros vlada bolje raspoloženje jer je Washington poručio da će se trgovinski pregovori s Pekingom nastaviti početkom listopada.

Prošloga je petka kineska delegacija, nakon pregovora u Washingtonu, otkazala posjet američkim farmama i vratila se u Kinu ranije nego što je bilo planirano, što je na tržištima shvaćeno kao signal da se pregovori ne odvijaju dobro.

„Najava nastavka pregovora ponešto je poboljšala raspoloženje, no tržišta nisu baš optimistična. Čini se da se puno toga odvija iza scene”, kaže Masahiro Ichikawa, strateg u tvrtki Sumitomo Mitsui DS Asset Management.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,1 posto, na 22.098 bodova.