Eurozastupnici traže Borrellovu ostavku, tvrde da je u Moskvu otišao samoinicijativno

.
Estonski zastupnik Riho Terras iz Evropske narodne stranke (EPP) je istakao da 81 zastupnik Evropskog parlamenta među kojima je i on traži ostavku visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella zbog njegove posjete Rusiji.

U tom obrazloženju, Terras je kazao da je Borrell samoinicijativno otputovao u Moskvu prošle sedmice nakon čega su iz Rusije protjerana trojica diplomata zbog pružanja podrške uhapšenom opozicionom lideru Alekseju Navalnom.

 

"Sama posjeta bila je totalna katastrofa", kazao je Terras.

 

Borrell se u Moskvi susreo sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, a nakon njihove zajedničke konferencije za medije, Terras je uputio pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen tražeći od nje da poduzme određene akcije ukoliko Borrell ne podnese ostavku.

 

U tom pismu je navedeno da Borrell nije uspio odbraniti interese Evropske unije i da je davao lažne izjave u vezi sa sankcijama EU.

 

Terras nije sretan ni zbog toga što je Borrell poželio da se ruska vakcina protiv koronavirusa Sputnik V odobri u EU kao ni zbog toga što je u Moskvi kritikovao SAD zbog sankcija protiv Kube i propustio spomenuti rusko učestvovanje u ratu u Ukrajini.

Traži ostavku i zbog toga što Borrell nije odmah završio svoj boravak u Moskvi čim su protjerana trojica diplomata iz Njemačke, Poljske i Švedske.

 

"Rusija je pokazala sve što je bilo u njenoj moći da ponizi našeg diplomatu iz EU. Razumijem ukoliko neko želi uspostaviti dijalog, međutim, Lavrov je u Moskvi glumio Borrella i ponižavao ga", naveo je Terras.

 

Dalje je naveo da smatra da bi Borrell trebao dati ostavku po uzoru na Phila Hogana, bivšeg evropskog sekretara za trgovinu koji je u augustu prošle godine dao ostavku nakon što je prisustvovao golf večeri u Irskoj koja je bila u suprotnostima sa ograničenjima protiv koronavirusa. Dodao je da je Hogan tad čak manje pogriješio nego Borrell.

 

"Hvala svim zastupnicima, kojih je 81, koji su potpisali pismo i nadaju se znatnoj promjeni u politici EU-a prema autoritarnoj Rusiji", objavio je Twitteru Terras, organizator inicijative.

 

Zastupnici kažu da je Borrrell samoinicijativno odlučio otići u Moskvu, ignorirajući zločine koje je Putinov režim počinio protiv političkih protivnika.

 

"Umjesto da snažno osudi hapšenje Alekseja Navalnog i posjeti ga u zatvoru, Borrell je pogrešno izjavio da se ne govori o sankcijama EU-a zbog zatvaranja Navalnog. Ta je izjava netačna, jer je nekoliko zemalja članica s najvišeg nivoa pozvalo da se uvedu sankcije", piše u pismu.

 

Borrell će kasnije u utorak, na plenarnoj sjednici EP-a, govoriti o svoj posjeti Rusiji i imat će priliku braniti se od optužbi koje će sigurno uslijediti.

 

Evropska komisija je, s druge strane, stala u Borrellovu odbranu.

 

"Putovanje je bilo neophodno. Ne odustaje se od putovanja zato jer se ono čini teško", rekao je glasnogovornik Evropske komisije Eric Mamer, piše Euronews.