Evidentirano jedno krivično djelo, dva narušavanja javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu na području Krajine

.
40 pacijenata zatražilo je pomoć Hitne službe Doma zdravlja

 

 40 pacijenata zatražilo je pomoć Hitne službe Doma zdravlja. Dežurni su bili doktori Abdulah Fazlić, Ahmed Riyad Dash i Dinko Keserović. Jedan pacijent je upućen na dalje liječenje.

Službenici Policijske stanice Velika Kladuša u protekla 24h, evidentirali su jedno krivično djelo, dva narušavanja javnog reda i mira i jednu saobraćajnu nezgodu u kojoj nije bilo povrijeđenih lica.

Vatrogasna jedinica, prema riječima dežurnog Grahovića, nije imala poziva za izlazak na teren.

Isporuka električne energije je stabilna. Za danas nema najavljenih radova na elektroenergetskim objektima.

Vodosnabdijevanje je uredno, kažu nam u JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Otvor manifestacije Kladuški dani poljoprivrede bit će održan danas u Parku ORB “7 sekretara SKOJ-a”, s početkom u 11:00h i trajaće do nedjelje, 01. oktobra. Manifestacija će se odvijati kroz tri dijela: sajamsku prodaju i prezentaciju poljoprivrednih proizvoda, izložbeno – takmičarski dio te kulturno – zabavni program. Centralni dio manifestacije biće održan u subotu, 30. septembra u Vrnograču, u naselju Poljice te ispred Gradske sportske dvorane u Velikoj Kladuši dok će Park Omladinske radne brigade „7 sekretara SKOJ –a“ biti mjesto održavanja prezentacije i prodaje proizvoda poljoprivrednih proizvođača i obrtnika sa područja općine Velika Kladuša sve do 01. oktobra.

Svake godine, 26. septembra, Evropa slavi svoju višejezičnost. U proslavi Evropskog dana jezika učestvuju mnogobrojne kulturne institucije. Poznavanje više jezika može povećati mogućnost našeg međukulturalnog razumijevanja, ali i poboljšati šanse na tržištu rada, te predstavlja bitan preduslov za rast privrednih društava. Ovaj dan obilježava se od 2002. godine.

Svjetski dan kontracepcije se širom svijeta obilježava 26. septembra. Glavni mu je cilj povećanje svjesnosti građana o metodama kontracepcije i važnosti odgovornog spolnog ponašanja da bi svi spolno aktivni građani, a posebno mladi, mogli donositi informirane odluke o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Tim se povodom ograniziraju razne intervencije u vidu edukacija i informiranja o mogućnostima sprečavanja neplaniranih trudnoća i spolno prenosivih bolesti.

Stanje na putevima i vremenski bilten za 26. septembar:

Na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, te preko planinskih prevoja vidljivost je smanjena zbog magle, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan. Upozoravamo i na učestale odrone na brojnim dionicama i savjetujemo oprezniju vožnju.

Na području planinskog prevoja Komar (M-5 Travnik-Donji Vakuf) danas od 15 do 22 sata moguće su kraće obustave u trajanju od 3 do 5 minuta zbog snimanja TV serije.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Danas u Bosni pretežno oblačno prije podne. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24°C, na jugu zemlje do 28°C.

Biometeorološka prognoza je povoljna. Nakon svježijeg jutra, danju će otopliti i uz sunčane intervale većina populacije biće boljeg raspoloženja. Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata djelimično će se umanjiti. U Bosni, nešto duže zadržavanje naoblake prije podne, kod osjetljivih osoba može uzrokovati slabije poteškoće. Poželjno je slojevito se odjenuti, kako bi se po potrebi raskomotili. Opća slika će, sa više sunca, većim dijelom dana biti ljepša u Hercegovini.