Evo kad će biti završeni radovi na tunelu Vranduk

Iz javnog preduzeća ”Ceste FBiH” saopćili su da će uložiti sve napore da bi se maksimalno ubrzali radovi na rekonstrukciji tunela Vranduk II i što prije normalizirala situacija na ovoj dionici.

Imajući u vidu predstojeću turističku sezonu i povećanje prometa na svim putnim pravcima na teritoriji Federacije BiH, JP ”Ceste Federacije BiH” je apeliralo na sve učesnike u saobraćaju na maksimalno strpljenje i razumijevanje usljed izvođenja radova u okviru Programa modernizacije magistralnih cesta u FBiH, posebno tokom rekonstrukcije tunela Vranduk II i mostova Bosna IV i Bosna V.

– Projektom rekonstrukcije tunela Vranduk II je, zbog tehnologije i kompleksnosti radova u tunelu, predviđeno korištenje alternativnih pravaca te je promet preusmjeren na regionalnu cestu R445 Nemila – Banlozi – Zenica. Međutim, prvobitno preusmjerenje saobraćaja u samom tunelu tokom izvođenja radova na podnožju svoda, dovelo je do značajnog usporenja prometa – naveli su iz ”Cesta FBiH”.

S tim u vezi, prolazak teretnih vozila i uopće povećanje saobraćaja regionalnom cestom koja nije projektirana za te potrebe, kako navode iz ovog preduzeća, rezultirali su njenim značajnim oštećenjima koja su dodatno usporila odvijanje saobraćaja,prenosi Fokus.

– JP ”Ceste FBiH” je poduzelo aktivnosti na saniranju ovog alternativnog pravca koje bi trebale biti okončane početkom jula, nakon čega će putnički saobraćaj biti u potpunosti preusmjeren na ovu cestu dok će se teretna vozila naizmjenično puštati jednom trakom kroz tunel. Na ovaj način će se smanjiti interval čekanja i ubrzati promet kroz tunel – saopćeno je.

Prema dinamici radova, osnovni radovi na rekonstrukciji tunela Vranduk II bi se trebali završiti do sredine oktobra, nakon čega će se saobraćaj pustiti u oba smjera kroz tunel, a samo u noćnim satima vršiti obustave zbog montaže opreme u tunelu.