Evo kada će, prema mišljenju Ruže Tomašić, BiH ući u Evropsku uniju

Ruža Tomašić nedavno je ponovo izabrana u Evropski parlament kao zastupnica iz Hrvatske, a u razgovoru za Fenu kazala je kako smatra da BiH može ući u Evropsku uniju onda kad Hrvati budu potpuno ravnopravan narod.

Komentirajući rezultate izbora za Evropski parlament u Republici Hrvatskoj, ali i u ostatku EU, Tomašić je ocijenila kako stare stranke slabe u cijeloj Evropi te da će taj trend biti i dalje nastavljen, prenosi Avaz.

- Izborna pravila u Hrvatskoj sačuvala su velike stranke od potpunog potopa u broju mandata, ali je po postotku glasova koji su osvojile jasno da su na povijesnom dnu. Kao i u ostatku EU, vidljiv je njihov pad, a to daje priliku nama koji smatramo da su promjene nužne da rastemo do parlamentarnih izbora i onda pokažemo što znamo. Stare stranke slabe u cijeloj Evropi i taj trend će se nastaviti, a ja želim da se u Hrvatskoj ujedinjena desna scena prometne u glavnu alternativu - kazala je Tomašić, koja je Evropski parlament ušla ispred konzervativne koalicije Hrvatski suverenisti.

Kad je u pitanju njen stav o proširenju Unije i kandidatskom statusu BiH te o onome za šta će se zalagati kao zastupnica kada je naša zemlja u pitanju, Tomašić je naglasila da nema napretka BiH prema članstvu u EU bez pune ravnopravnosti hrvatskog naroda.

Na upit hoće li EU proći svojevrsnu redefiniciju s obzirom na to da je vidljiv pad podrške tradicionalno najjačim grupacijama, pučanima i socijaldemokratima, Tomašić naglašava da će ona insistirati na redefiniciji EU.

- Da su bili mudri, već nakon prošlih izbora bi promijenili ploču i poslušali glas birača. Pet godina ignorirali su obične ljude i sad su dobili još snažniju poruku. Ignoriraju li ju i ovaj put, EU bi se mogla naći u velikoj političkoj i institucionalnoj krizi. Ja ću, kao i dosad, zagovarati redefiniciju EU, decentralizaciju i povratak dijela nadležnosti nacionalnim državama - ocijenila je Tomašić.

Izvor: