Evo kako da budete njegovane i lijepe tokom trudnoće

Neke stvari na koje ste navikli više ne smijete upražnjavati, ali, srećom, za sve postoji alternativa.

Žena u drugom stanju nipošto se ne smije zapustiti. Treba se šminkati, depilirati i posjećivati kozmetičara. Tokom trudnoće tijelo žene se mijenja, pa samim tim i njega tokom tih devet mjeseci mora biti drugačija.  

Neke stvari na koje ste navikli više ne smijete upražnjavati, ali, srećom, za sve postoji alternativa. Pravilan izbor preparata i tretmana omogućit će vam da budete lijepe i njegovane, a da ne naškodite malom biću koje raste u vašem stomaku.

Slobodno idite kod pedikira i manikira. Mazanje noktiju neće škoditi vašoj bebi, a vama će prijati. U trudnoći smijete raditi nadogradnju, ali pitanje je da li će vam biti potrebna, jer u ovom periodu nokti rastu brže.

Kad se porodite, skratite nokte, a vještačke uklonite jer će vam smetati da adekvatno njegujete bebu.

Depilacija voskom nije štetna i svakako je bolji izbor od hemijskih preparata. Bitno je samo da je radite hladnim voskom jer je on čist, pa nema rizika od infekcija. Osim toga, on ne izaziva pucanje vena i kapilara.

Nakon tretmana koristite isključivo sredstva biljnog porijekla. Da ne biste razmišljali, najsigurnije je da stavite bebi puder ili bebi ulje, koji su sigurni. Nemojte ići na lasersku epilaciju i depilaciju toplim voskom.

Preporučljivo je ići na masažu tokom trudnoće, jer pomaže u oslobađanju toksičnih materija, smanjuje oticanje i grčeve. Posebno dobro utječe na smanjenje tegoba u predjelu vrata i donjeg dijela kičme, otklanja glavobolju i poboljšava cirkulaciju.

Poslije masaže bolje ćete spavati i bit ćete manje napeti, pa je možete upražnjavati kad god želite. Izbjegavajte pritisak na stomak, a neka masaža počne od stopala, pokretima nagore. Dobro je ulje kamilice, limuna, lavande, ruže, geranijuma i sandalovine.

Ne koristite aromatična ulja od ruzmarina, majčine dušice, bosiljka i mažurana.

Ulazite u kadu postepeno, a ruke i gornji dio tijela neka vam sve vrijeme budu iznad vode kako biste se rashlađivali. Veoma tople kupke povećavaju tjelesnu temperaturu, što je opasno za bebu. Zato se ili tuširajte ili neka voda u kojoj ležite bude mlaka. Ne ostajte u kadi duže od 10 minuta.  

Upotreba saune u trudnoći nije dozvoljena, jer povećavanje tjelesne temperature može da ugrozi bebu, naročito tokom prvog trimestra.

Možete se farbati, ali birajte boje na biljnoj bazi. Izbjegavajte pramenove, jer su blanš i hidrogen agresivna sredstva koja mogu smetati trudnicama. Ukoliko ipak ne odustajete od pramenova, nek vam frizer tretman ne radi od samog korijena, već na centimetar od njega. U trudnoći se farbajte bojom koja je slična vašoj prirodnoj nijansi.

Ako vam kosa pojačano opada, treba vam kompleks vitamina B. Koristite blage šampone na biljnoj bazi.

Žene imaju problem sa celulitom i prije trudnoće, a tada on postaje još uočljiviji. Međutim, pravilnom ishranom i njegom, te umjerenim vježbanjem celulit možete reducirati.

Napravite preparat od običnog gela za tuširanje i krupnije samljevene kafe, pa ga tokom tuširanja nanesite na kritična mjesta, masirajte rukavicom i isperite. Nije preporučljivo koristiti anticelulit kreme.

Dok ste u drugom stanju i dok dojite, ne skidajte celulit mezoterapijom ili ultrazvučnim metodama.