Evo koliko novca u Austriji troše političke stranke...

Novac

Savezna i državna potrošnja na financiranje stranaka naglo je porasla 2023. Ukupno su stranke, zastupnički klubovi i političke akademije dobili 237,4 milijuna eura, pokazalo je istraživanje APA-e. To je povećanje od 6,9 posto u odnosu na 2022. godinu i odgovara 26 eura po stanovniku.

Sredstvima se podupire politički rad stranaka i njihovih saborskih i državnih saborskih klubova. Obično rastu s inflacijom ili plaćama državnih službenika.

Većina novca ide prema ÖVP-u, koji je zajedno sa svojim državnim strankama i parlamentarnim klubovima ove godine dobio gotovo 80 milijuna eura sredstava. Slijedi SPÖ sa 63,1 milijuna eura, ispred FPÖ-a (39,4 milijuna) i Zelenih (30,8 milijuna eura). 

NEOS dobiva oko 16,7 milijuna eura od savezne i državne vlade, KPÖ 2,2 milijuna, a MFG 1,3 milijuna eura.

Koja će stranka koliko dobiti ovisi o rezultatima izbora u dotičnoj saveznoj državi ili na izborima za Nacionalno vijeće. FPÖ je ove godine imao koristi od ovoga, ostvarivši snažne dobitke na državnim izborima u Donjoj Austriji i Salzburgu te neznatno u Koruškoj. Ukupno su im prihodi porasli za 13 posto.

Financiranje stranaka u pravilu raste s inflacijom, dok financiranje klubova raste s plaćama državnih službenika. Međutim, pravila pokrajina značajno se razlikuju u detaljima.

Image removed.