Evropske luke pune električnih automobila koji čekaju kupce

J

Gledano očima špeditera, automobili su posebna roba. S jedne strane nisu baš tako glomazni kao atomski reaktor ili naftna platforma, ali su ipak previše veliki da bi ih se negdje slagalo u police, navodi "Deutsche Welle".

I definitivno ih se ne može "ukrcavati lopatom“ kao ugljen ili kukuruz, gdje niko neće opaziti ni najmanju ogrebotinu ili udubinu u limu.

To znači da svaki automobil treba oko 10 kvadratnih metara prostora čak i kad samo stoji i čeka sljedeći korak. 

A to postaje problem za luke specijalizirane za transport automobila kao što su u Njemačkoj Emden i još veći, Bremerhaven.

 

Emden je prije svega luka Volkswagena, a Bremerhaven je jedna od najvećih luka te vrste u čitavom svijetu.

- Svi poznatiji špediteri automobila redovito koriste našu luku i svake godine tu pristane preko 1000 CarCarriera - kaže za "DW" Julia Vagner (Wagner) iz BLG Logistics Group u Bremerhavenu. 

To znači preko 1,7 miliona vozila godišnje, a "skladišni kapaciteti“ – što u ovom slučaju jednostavno znači koliko auta parkiralište može primiti - su oko 70 hiljada vozila.

Svugdje u Evropi je isto

No i u luci vide kako su se stvari promijenile, najkasnije od prošle godine: 

- Dugo vremena smo tu imali 80 posto automobila za izvoz i ukrcaj, a 20 posto za uvoz i iskrcaj. Ali taj odnos je u međuvremenu nekih 50-50 - kaže glasnogovornica logistike. 

No isto tako je sve više automobila u luci, jednako kao i u dvostruko većoj luci od Bremerhavena, u belgijskoj luci.

- Tako je u svim europskim lukama u kojem se prekrcavaju automobili u velikim razmjerima - svjedoči za "DW" Elke Verbelen iz luke Antverpen/Briž, pa nastavlja:

- Problem nije samo u volumenu uvezenih automobila, nego prije svega u tome da ih se ne odvozi iz luke dovoljno brzo.

I tamo se ljute na neke medije koji tvrde kako su luke „začepljene“ uvezenim automobilima: mjesta još ima i problema u osnovi nema – ako se ne računaju problemi proizvođača i distributera.

Jer naravno da i parkiranje u luci košta, a košta i ta "zamrznuta“ vrijednost i kapital koji je zapeo između fabrike i kupca.

Bez potpore i manje kupaca

No čak i prema markama automobila koji čekaju u luci nije moguće reći, gdje je tu došlo do zastoja. 

Jer i proizvođači sa Zapada kao što je Tesla svoja vozila dijelom rade u Kini, a mnogi proizvođači vozila za tržišta Azije ili SAD tamo imaju i pogone, dobrim dijelom i zato da bi izbjegli carine i troškove. 

Isto tako, određen dio automobila nikad neće tek tako stajati na parkiralištu luke nego ih se transportira u kontejnerima – bilo da su to vozila iz najgornje kategorije, ali i posebna vozila za konkretne kupce. U luci niti ne znaju, koliko takvih kontejnera ima, ali to i nije njihov problem.

Naravno da i Julia Vagner u Bremerhavenu primjećuje kako e-automobili u Njemačkoj teže nalaze kupca i duže stoje u luci otkako su ukinute državne potpore građanima za njihovu kupnju.

Elke Verbeln iz luke Zebriž dodaje i čitav niz drugih razloga za takvo gomilanje e-automobila u luci.

Tu je i promjena načina prodaje gdje sve više proizvođača "nudi direktnu prodaju kupcima pa tako automobil ostaje u luci, a ne u izložbenom salonu predstavnika."

Neka "pametan auto" i pokaže svoju pamet

Osim toga je porastao ukupan broj automobila koje prolaze kroz evropske luke. Doduše još nije dostignut nivo prije korone, ali znatno je više vozila nego u doba pandemije 2020. i 2021. Problem je i nedostatak vozača u špediciji kod transporta po kopnu, tako da svi ti automobili onda i duže stoje kod njih u luci, smatra Elke Verbelen.

Osoblje je problem i u utovaru vozila na brod: tu u normalnim okolnostima jedan djelatnik mora sjesti za upravljač i uvesti ga na brod, a tamo mu najmanje još jedna osoba mora pomoći smjestiti ga prema planu utovara, a onda ga treba i učvrstiti da bi neoštećen prešao i preko ozbiljnijeg mora. 

Kako piše list "Ostfriesen Zeitung", tu koncern Volkswagen u luci Emden planira eksperiment AutoLog: mnogi automobili su već ionako opremljeni za autonomnu vožnju i tu se radi na modulu programa gdje bi se onda ti automobili "sami od sebe“ doveli na svoje mjesto na brodu i onda opet iskrcali.

Taj projekt podupire i njemačko ministarstvo saobraćaja i trebao bi potrajati do 2026. 

Uspjeh takvog projekta bi samo u luci Emden uštedio i do 2000 radnih mjesta, a otvara se i mogućnost da se to prenese na čitav lanac distribucije, od fabrike pa do izložbenog salona. Onda bi i parkirališta u lukama mogla biti bitno praznija, piše "Deutsche Welle".